Da li je Tajvan Kina?

Politika

Građanski rat u Kini vođen je između Kineske nacionalističke partije koja je podržavala Zapad i Komunističke partije koja je podržavala Sovjetski Savez. Počeo je 1927. i trajao devet godina, kada je privremeno obustavljen zbog invazije Japana tokom Drugog kinesko-japanskog rata. Nakon kapitulacije Japana u Drugom svetskom ratu, sukobi u Kini se nastavljaju i traju do 1950. godine, kada je vlada Čang Kaj Šeka bila primorana da se povuče na ostrvo Tajvan. Tako je kopneni deo Kine ostao pod kontrolom Komunističke partije i naziva se Narodna Republika Kina, dok je nekadašnja vlada premeštena na ostrvo Tajvan i nosi naziv Republika Kina.
Vlada sa Tajvana, kao jedina legitimna, nastavila je da predstavlja Kinu u Ujedinjenim Nacijama sve do 1971. godine, kada se NR Kina izborila za narodno priznanje. Usled pritiska NR Kine, Tajvan je primoran da od 1984. na Olimpijskim igrama nastupa pod imenom Kineski Tajpej. Problem nezavisnosti Tajvana, dakle, nije nacionalne prirode, kao na Kosovu i Metohiji, već društvenog uređenja, koje je za razliku od NR Kine kapitalističko. Vlada Tajvana se do 2000. godine zalagala za ujedinjenu, nekomunističku Kinu, kada je na demokratskim izborima pobedila Demokratska progresivna partija, koja se zalaže za potpuno otcepljenje Tajvana. Referendum koji je raspisan 2004. izgledao je kao novi korak ka nezavisnosti, što je izazvalo gnev Pekinga. Jedno od pitanja ticalo se nabavke protivraketne odbrane ukoliko NR Kina ne pristane da ukloni rakete okrenute ka Tajvanu. Usled bojkota opozicije, straha od reakcije Pekinga i mogućeg odsustva podrške SAD-a, na referendum je izašlo manje od 50% stanovnika i on je proglašen nevažećim.
Tokom 1933. godine, ogromna kolekcija od oko 650.000 umetničkih dela je prebačena iz Zabranjenog grada i predstavlja jednu desetinu kineskog kulturnog bogatstva.
Sporazum o trgovini između NR Kine i Republike Kine (Tajvana) potpisan je 2010. godine, pa se čini kao da ove dve strane idu ka ujedinjenju. Međutim, Tajvan je tokom godina postao jedan od glavnih kupaca oružja, a pošto je ostrvo snabdeo Vašington, pitanje konačnog ujedinjenja Kine i dalje ostaje neizvesno.

Autor: Nenad Jovanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *