PLATINASTI JUBILEJ – 70. GODINA VLADAVINE KRALJICE ELIZABETE II

Politika

Kraljica Ujedinjenog Kraljevstva, Velike Britanije, Severne Irske i ostalih Krunisanih zemalja Komonvelta, Elizabeta Aleksandra Meri, neplanirano je došla na presto pre punih 70. godina, a danas važi za prvog britanskog monarha koji proslavlja Platinasti jubilej.

Elizabeta Aleksandra Meri rođena je 21. arpila u Londonu od oca kralja Džodža i majke kraljice Elizabete, iako se njen rođendan decenijama u nazad proslavlja u junu jer je tada vreme lepše. Po rođenju nalazila se na trećem mestu po redu nasledstva krune. Nakon smrti njenog dede i abdikacije strica na prestolu se našao otac kraljice Elizabete, vojvoda Jorka – kralj Džordž. Pošto je bila najstarije dete porodice, nakon smrti svog oca 6. februara 1952., Elizabeta svečano biva krunisana za kraljicu.

Ceremonija krunisanja kraljice Elizabete II bila je prva koja je propraćena kamerama i prikazana na javnom televizijskom servisu. Gledalo ju je preko 250 miliona ljudi širom sveta, a mnogi su kupovali prve skupocene televizore kako bi mogli da posvedoče ovom događaju.

  1. septembra 2015. kraljica Elizabeta II ispisala je istoriju kada je u posle podnevnim časovima postala britanski monarh koji je najduže vladao, čime je prestigla kraljicu Viktoriju koja je se na prestolu nalazila 63 godine. 

Radujem se što ću nastaviti da vam služim svim svojim srcem, nadam se da će ovaj jublijej okupiti porodice i prijatelje, komšije i zajednice – nakon teškog perioda za mnoge od nas – kako bi smo uživali u proslavi i fokusirali se na pozitivna dešavanja i napredke u našim svakodnevnim životima koji su se tako srećno poklopili sa mojoj vladavinom – rekla je kraljica Elizabeta II u pismu za javnost.

Platinasti jubilej nije jedini koji njeno veličanstvo izdvaja od njenih prethodnika. Kraljica je jedina osoba kojoj nije potreban pasoš kako bi putovala. Za života obišla čak 120 zemalja na šest kontinenata, što je čini monarhom koji je najviše proputovao, ali i prvim koji je posetio Kinu. Samo Kanadu je posetila više od 20 puta u periodu između 1953. i 2010. godine.

Kraljici Elizabeti II jedinoj je dozvoljeno da vozi u Ujedinjenom Kraljevstvu bez vozačke dozvole, a to radi i dan danas u njenoj 95. godini. 

Kraljica ima mnogobrojne hobije poput, trka golubova, fudbala i jahanja konja. U svom posedstvu ima dva slona, džinovsku kornjačku i mnoge druge ugrožene vrste koje najčešće donirana Londonskom zoološkom vrtu. 

Kraljičinu vladavinu obeležilo je preko 600 humanitarnih organizacija, kraj Hladnog rata, ulazak i izlazak iz Evropske Unije i mnoge druge značajne istorijske okretnice i raskrsnice.  

Elizabeta II i princ Filip zajedno u braku iznedrili su četvoro dece od kojih imaju 30 unučadi. Obzirom da je princ preminuo, kraljica je ove godine izjavila da njen blagoslov za prestolonaslednike imaju sin Filip i njegova supruga Kamila.

Autor: Ana Radivojević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *