Čuveni govor majora Dragutina Gavrilovića koji uvek budi ponos

Društvo

Govor majora Dragutina Gavrilovića prilikom odbrane Beograda 1915. je nesumnjivo jedna od najbolje izrečenih beseda u istoriji ratovanja.
Iako zasuti artiljerijskom vatrom i monitorima sa reke, branioci Beograda na Dunavu planirali su kontranapad na neprijateljsko desno krilo. Taj kontranapad predvodio je major Dragutin P. Gavrilović. Nakon što se sa svoja dva voda, sastavljena od ostataka Sremskog dobrovoljačkog odreda i odreda žandarma, ujedinio sa još tri voda, major Gavrilović je tada vojsci uputio antologijski govor:

„Junaci!
Tačno u 15 časova neprijatelja se ima razbiti vašim silnim jurišom, razneti vašim bombama i bajonetima. Obraz Beograda, naše prestonice, ima da bude svetao.
Vojnici! Junaci!
Vrhovna komanda izbrisala je naš puk iz brojnog stanja, naš puk je žrtvovan za čast Beograda i Otadžbine. Vi nemate više, da se brinete za živote vaše, oni više ne postoje.
Zato napred u slavu! Za Kralja i Otadžbinu! Živeo Kralj! Živeo Beograd!”
Usledio je strahovit kontranapad koji je veoma mali broj vojnika preživeo. U tom jurišu teško je ranjen u vrat i sam major Gavrilović, a neprijateljska vojska je uspela da se održi na uskom pojasu obale.
Danas je govor majora Gavrilovića, iako jedan od najpoznatijih, predmet osporavanja. Neki istoričari smatraju da beseda prilikom odbrane Beograda uopšte nije izrečena, već da ju je napisao Đorđe Roš u svojim memoarima, a kasnije odatle preuzeo Branislav Nušić.
U svakom slučaju, neosporno je da je ta beseda zapisana zauvek u antologiji srpskog patriotizma i da major Dragutin Gavrilović nažalost nikada nije napredovao u vojsci do čina koji je zaslužio prilikom odbrane otadžbine.

Autor: Nenad Jovanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *