Slučaj Tantura

Politika

U martu 1998. godine izraelski istoričar Tedi Kac napisao je master tezu u kojoj tvrdi da su izraelske oružane snage počinile masovno ubistvo civila u arapskom selu Tantura. Zločine je počinila Aleksandronska brigada 1948. godine, tokom rane faze izraelskog rata za nezavisnost. Iako visoko ocenjena, teza je ostala neprimećena dok 2000. godine nije objavljen članak o njemu u listu Maariv, jednom od najvećih na hebrejskom jeziku. Usledile su tužbe pripadnika brigade, a Kac je pod pritiskom izraelske države morao da potpiše da se u Tanturi nije desio genocid, koji je povukao iste noći kada je pušten kući. Nakon toga, univerzitet je poništio odbranu teze.
Tokom pripreme za pisanje rada Kac je intervjuisao 135 osoba, a poglavlje o Tanturi bazirano je na pričama 40 očevidaca, 20 Jevreja i 20 Arapa. Po njihovim rečima, u noći 22-23. maja 1948. godine, selo Tantura bilo je zauzeto od strane 33. bataljona Aleksandronske brigade, a zločin se odvijao u dve etape. Prva je bila izazvana besom. Nakon što se selo predalo, jedan ili dva snajpera nastavila su da pružaju otpor, ubivši pritom nekoliko pripadnika brigade, što je rezultovalo ubijanjem oko 100 stanovnika sela. Drugu fazu izvele su specijalne jedinice vojske Izraela prethodno isplaniranom akcijom u kojoj je ubijeno preostalih 100 muških osoba između 13 i 30 godina.
Nakon više od pola veka Tedi Kac je razotkrio tajnu koju je Izrael pokušao da zataška po svaku cenu.
Početkom ove godine izraelski list Haaretz objavio je članak u kom veterani Aleksandronske brigade govore o zločinu u selu Tantura, svesni da to može prouzrokovati skandal. Palestina je odmah pozvala da se oformi međunarodna organizacija koja bi istražila masakr. U tekstu se takođe navodi i da je pronađena masovna grobnica u selu, kao i da je pre nekoliko dana objavljen dokumentarac Alona Švarca pod imenom „Tantura“.
Poražavajuća je činjenica da je izraelska država bila u stanju da počini takve zločine svega tri godine nakon završetka Drugog svetskog rata i holokausta. Na primeru Tedija Kaca vidideli smo koliko daleko je država spremna da ide da bi zataškala zločin, a na nama ostaje da se zapitamo kako i zašto im je pošlo za rukom da potpuno zataškaju masovno ubistvo. Danas, 22 godine nakon obaranja Kacovog master rada, klupko je konačno počelo da se odmotava.

Autor: Nenad Jovanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *