SKRIVENA LEKOVITA OAZA U SRCU SRBIJE

Društvo

Vrnjačka Banja smeštena u Centralnoj Srbiji, u oblasti Raška, poznata je po izvorima lekovitih voda još od antičkog perioda. 

Pogodnosti položaja Vrnjačke Banje, koristili su mnogi domaći, a i strani velikani nekoliko vekova u nazad. Dobra drumska povezanost sa svim krajevima Srbije, ali i regiona u Banju je dovela stotine hiljada turista.

Nalazi se na svega 200 km od prestonice, a u blizini i dva veća grada Kraljevo i Trstenik. Smeštena je u dolini Zapadne Morave, a od naleta vetrova zaštićena je jednom od najpošumljenijih planina, Goč. Kroz samu Banju prolaze ne jedna, već dve reke – Lipovačka i Vrnjačka.

Vrnjačka Banja je pretrpela velika oštećenja za vreme Balkanskih i Prvog svetskog rata, međutim to nije bilo dovoljno da njena lepota utihne. Po završetku ratova Banja doživljava procvat. U njen urbanistički plan i rekonstrukciju uloženo je dosta novca. Stoga elita i aristokratija tog vremena odlučuje da svoje vile i vikendice izgradi baš na ovom skrivenom i mirnom mestu. Međutim Vrnjačka Banja nije bila rezervisana isključivo za takvu klijentelu. Sredinom prošlog veka u Banju počinju da pristižu pacijenti na lečenje, sa raznim oboljenjina i tada bivaju zabeležena prva čuda koja su se desila usled korišćenja mineralnih voda ovog dragulja prirode.

Lečenje u Banji sprovodi se pijenjem, kupanjem, inhaliranjem i ispiranjem mineralnim vodama. Za lečenje koriste se Topla voda – jedinstveni izvor mineralne vode na celom svetu, jer jedino ona ima istu temperaturu kao ljudsko telo, Sneđnik, Slatina i Jezero.

Međutim Vrnjačka Banja, nije mesto gde isključivo idu ljudi kojima je potrebna medicinska pomoć. Ona je turistička destinacija koja privlači veliki broj ljudi. Na teritoriji same Banje pronađen je stari Rimski bunar, koji datira još iz perioda vladavine Oktavijana Avgusta, oruđe iz vremena praistorije, izgrađen je Zamak Belimarković, turska kupatila, bazeni, kupališta i mnogi drugi zanimljivi objekti.

Najveća turistička atrakcija Vrnjačke Banje je „Most ljubavi“ o kome je pisala i Desanka Maksimović. Za ovaj most vezuje se tragična ljubavna priča oficira i meštanke Banje koja po predanju umire od tuge za njim, nakon što je on pošao za drugom. Mesto njihovog sastajanja dobija naziv „Most ljubavi“ i dan danas na njega dolaze parovi koji žele da sačuvaju svoju ljubav i partnera i kače katance sa njihovim inicijalima, nakon čega ključeve simbolično bacaju u reku u znak večne ljubavi.

Takođe Vrnjačka Banja domaćin je jednog od najvećih kulturno-muzičkih festivala na našim prostorima – „Love fest“. Nastao je pre više od jedne decenije u znak bunta na kulturnu stangnaciju ovog prostora. Festival ljubavi promoviše umetnost i urbanu kulturu mladih, a svim njegovim posetiocima je jedno zajedničko – neverovatna ljubav prema elektronskoj muzici.

Аутор: Ana Radivojević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *