NA ITALIJANSKOM ZNAČI PLAŽA, A ZA MNOGE ZEMUNCE IZVOR ŽIVOTA

Društvo

Veliko ratno ostrvo, smešteno na ušću Save u Dunav, nalazi se pod zaštitom Republike Srbije. Na ovom rečnom ostrvu nalazi se i poznato kupalište, Lido. 

Plaža Lido locirana je preko puta Zemunskog keja. Do nje se može stići stići kanuom ili kajakom, čamcem koji vozi sa Zemunskog keja, a leti se može doći i peške preko pontonskog mosta koji vojska postavlja tokom sezone.

Priča o Velikom ratnom ostrvu i plaži Lido vraća nas nekoliko vekova u nazad. Prvom polovinom 18. veka kada je potpisana Carigradska konvencija, Veliko ratno ostrvo biva podeljeno na dva dela – austrijski i turski. Plaža Lido, locirana je na delu koji je pripadao Banatu, odnosno Austriji.

Na plaži su tokom sezone kupanja dostupni su brojni sadržaju. Održavaju se razna takmičenja, poput turnira na pesku u rukometu, odbojci, fudbalu, kao i aerobik programi. Lido zakupljuju i održavaju privatne kompanije, ali on je dostupan svima. 

Na teritoriji plaže možete naići na svega nekoliko kafića. 

Današnja plaža Lido, za koju se veruje da je naziv dobila po italijanskoj reči, koja znači obala, je prvi put uređena nakon završetka Prvog svetskog rata. U to vreme je važila za jednu od najlepših u tom delu Evrope, pa se čak upoređivala sa rečnim plažama u Austriji.

Sve do početka Drugog svetskog rata bila je posebno posećena i krasno uređena. Po završetka rata postaje postepeno sve manje održavana. Nakon čega se javljaju ideje o urbanizaciji te čarobne ade, protiv koje se sama priroda izborila nasipanjen velike količine peska i time zaustavila ideje urbanista zaduženih za područje Zemuna i Novog Beograda.

Dunave, Duvane moje more kraj tebe najlepše sviću zore – Predrag Cune Gojković.

Od 2000. godine radu na adi se uključila i vojska, koja svake godine postavlja pontonski most do plaže, kako bi posetiocima olakšala pristup. Pontonski most je dužine između 330 i 360 metara i širine 2,15 metara, a postavljaju ga članovi Rečne flote Vojske Republike Srbije svake godine.

Osim uređene plaže, na Lidu postoje i spasioci, kao i dežurna medicinska služba, ali i tereni za sportske aktivnosti. Posetiocima su na raspolaganju i tuševi, kao i manji broj ugostiteljskih objekata.

Obično zvanična sezona traje do početka septembra, a prelazak preko pontonskog mosta do Lida je besplatan.

Autor: Ana Radivojević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *