Kalinjingrad – grad koji je naklonjen Evropi, ali istovremeno odsečen od Rusije

Društvo

Kalinjingrad je grad na severozapadu Rusije i centar Kalinjingradske oblasti. Ovaj region je jedinstven u zemlji, nema zajedničke granice sa drugim ruskim regionima, dok je u susedstvu Poljske i Litvanije i graniči se sa Baltičkim morem.

Kalinjingrad je grad na severozapadu Rusije i centar parcela zemlje koja je manja od Velsa, prikovana uz Baltičko more, Kalinjingrad nema zajedničku granicu sa Rusijom, koja se nalazi skoro 300 milja istočno. Za razliku od većine Rusa, njegovi stanovnici često putuju u EU. Centar grada je 75 milja od granice sa Litvanijom, a samo 30 milja od Poljske. Vikendom i državnim praznicima na oba granična prelaza ima dugih repova. 


Za stanovnike ogromnog srca Rusije, od kojih ogromna većina nikada nije putovala u Evropu,  bila je to moćna i moćna propagandna kampanja. Antievropsko raspoloženje poraslo je na najviši nivo od hladnog rata.

 

O Kalinjingradu možemo govoriti kao gradu  bogate prošlosti :
Kalinjinigrad je dugo bio deo Nemačke. Istorija grada počela je 1255. godine, kada su Teutonski vitezovi osnovali tvrđavu na brdu, nazvanu Kenigsberg (Kraljevo brdo). Grad je prvi put postao deo Rusije 1758. godine kao rezultat njene pobede u Sedmogodišnjem ratu. Međutim, 1762. godine zemlja je vraćena Kraljevini Pruskoj. Godine 1946, Kraljevo brdo je ponovo postao ruski grad kada je Drugi svetski rat doveo do toga da su neke nemačke zemlje prebačene u sastav Sovjetskog Saveza. Nakon ovog prenosa, grad je dobio novo ime – Kalinjinigrad, po sovjetskom političaru Mihailu Kalinjinu.

Kalinjingrad  je takođe grad bogate  kulture:
Kalinjingrad često je domaćin raznih muzičkih emisija i nastupa, uključujući međunarodne, kao što su takmičenje orgulja Mikael Tariverdiev, Kalinjingradski gradski džez festival, Kalinjingrad u rok festivalu i još mnogo toga. Svake jeseni u gradu se održava umetnički festival Baltička godišnja doba, na kome svoje najbolje predstave predstavljaju pozorišta iz mnogih ruskih regiona. Grad ćilibara simbol grada je Muzej ćilibara, smešten u kuli od crvene cigle koja je nekada bila deo tvrđave. U Muzeju je izložen sunčani kamen raznih nijansi, oblika i veličine, a najveći eksponat teži više od četiri kilograma. Takođe ima najveći svetski mozaik od ćilibara, ruski mozaik, težak više od 70 kg i koji se sastoji od oko 3.000 elemenata.


Priobalni grad:
Iako Kalinjinigrad nema direktan izlaz na more, pošto se nalazi u blizini mesta gde reka Pregolja ulazi u Kalinjingradski zaliv, grad i dalje ima veliku luku i u njemu se nalazi sedište Baltičke flote ruske mornarice. U malim gradovima u blizini Kalinjingrada postoje plaže, do kojih se može doći autobusom, šatl-busom ili prigradskim vozom. Ali možete osetiti miris mora u samom Kalinjinigradu, jer ima vetrove i kiše.

Govorimo o gradu  akademskih tradicija:
Kalinjinigrad je dom za više od 20 koledža i Univerziteta. Najveći je Baltički savezni Univerzitet Imanuel Kant, sa nekim od njegovih zgrada koje su nekada pripadale Univerzitetu Albertina u Kenigsbergu, osnovanom 1544. Gradski Univerziteti takođe pružaju diplomce iz mornarice, stručnjake za ribolov, advokate i druge.

Grad filozofa:
Kenigsberg je bio rodno mesto i rezidencija jednog od najvećih svetskih filozofa, Imanuela Kanta. Njegova grobnica se nalazi u blizini zidina katedrale iz XIV  veka, a u Kantovom muzeju i Koncertnoj sali se izvode orgulje. Zanimljivo je da je filozof živeo u Kenigsbergu tokom njegovog prelaska u Rusko carstvo, što znači da je Kant položio zakletvu državljanstva i vernosti Elizabeti Ruskoj. Kada je pokrajina vraćena Pruskoj, Kant je odbio da prekrši svoju zakletvu i ostao je državljanin Rusije do svoje smrti.

Šta videti se sve može videti u Kalinjingradu?

Ribarsko selo
Nažalost, istorijski centar Kalinjingrada je razoren tokom Drugog svetskog rata. Međutim, mnoge zgrade su sada obnovljene. Na primer, Ribarsko selo je obnovljeno 2007. godine, kao zanatsko zanatsko područje u nemačkom stilu.

Muzej svetskog okeana
Ovo je jedinstven izložbeni centar, sa nekim od njegovih eksponata koji se nalaze na vodi.  Naučna i vojna plovila su privezana uz nasip istorijske flote, sa izložbenim halama unutar njih. Drugi deo Muzeja nalazi se na kopnu: akvarijumi sa egzotičnim ribama, zbirke školjki i korala i skelet ogromnog kita.

Istorijski zoološki vrt
Kalinjingradski zoološki vrt je jedan od najvećih i najstarijih u Rusiji i član je Evropske asocijacije zooloških vrtova i akvarijuma. Zoološki vrt je osnovao biznismen German Klas 1896.

Kraljeva kapija
Ova kapija se nalazi u blizini Muzeja Svetskog okeana i njihov lik je postao gradska maskota tokom proslave 750. godišnjice Kenigsberga. Sada se u Kraljevoj kapiji nalazi izložba velika ambasada, koja prikazuje istoriju osnivanja i razvoja grada. Posetioce Kraljeve kapije prvi susreće čuvar ključeva grada: pruska mačka, za koju se veruje da donosi sreću ako je mazite.

 

Autor: Katarina Tomić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *