POGLEDAJTE KOJE DVE ŽELJE JE IMAO NAJBOGATIJI ČOVEK NA SVETU – ROKFELER

Društvo

Džon Dejvidson Rokfeker, rođen je 8. jula 1839. godine u Njujorku, a umro je 23. maja 1937. na Floridi.

Kako mu je otac, Vilijem Rokfeler, često bio odsutan od kuće, Džon je vredno i marljivo pomagao majci. Naime, najbogatiji čovek sveta, u detinjstvu je prodavao krompir i slatkiše, uzgajao ćurke kako bi prehranio sebe i svoju porodicu. 

Sa šesnaest godina dobio je svoj prvi, pravi posao. Počeo je da radi kao pomoćnk knjigovođa gde je stekao iskustvo o pregovorima i računanju troškova. Na tromesečnom nivou zarađivao je 16 dolara, a kasnije mu je plata bila povećana i bila je iznos od 50 dolara. Tada je rekao svoje dve želje, koje su se činile kao maštarija jednog mladića i kojima su se ljudi smejali, a te želje su, da zaradi sto hiljada dolara i da živi sto godina. Izgleda da su se ispune obe. 

Rokfeler je uvideo i veliki potencijal u tada rastućoj proizvodnji nafte u zapadnoj Pensilvaniji, pa je tako 1863. godine sagradio svoju prvu rafineriju nafte nedaleko od Klivlenda, koja je bila najveća na tim prostorima. On je nakon toga, za samo sedam godina osnovao svoju naftnu kompaniju – Standard Oil.

 Džon Rokfeler bio je veliki humanitarac. Naime, on je i od svoje prve plate koja je bila iznos od šesnaest dolara, neki deo odvojio i dao u dobrotvorne svrhe. Kako mu se zarada povećavala i ulog u dobrotvorne svrhe je bio veći. Dao je više od 250 miliona dolara u dobrotvorne svrhe.

Sa sinom je osnovao fondaciju Rokfeler koja je davala ogromnu finansijsku pomoć javnom zdravstvu, ali i nauci, umetnostima itd.

Centar koji nosi naziv njegovog prezimena, nalazi se na Menhetnu i kompleks je od devetnaest zgrada koje su izgrađene 1930. godine. Danas je Rokfeler centar sedište nacionalne televizijske kompanije NBC.

Autor: Anđela Petrić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *