Crna ili bela čokolada?

Društvo

 Mnogi svoju „zavisnost“ o čokoladi opravdavaju činjenicom da su male količine čokolade veoma dobre za zdravlje. Ipak, bela čokolada nema iste sastojke niti lekovita svojstva kao i ostale vrste čokolade. Šta u stvari znamo o beloj čokoladi?

Većina nas rado posegne za belom čokoladom. Ali, da li bismo zaista to činili kada bismo znali da bela čokolada zapravo, kako stručnjaci tvrde, uopšte ni nije čokolada? Kako tvrde specijalisti za ishranu, proizvođači bele čokolade umesto kakao maslaca koriste druge biljne masti, pa bela čokolada ne može da posluži ni kao najlošija zamena za čokoladu. Stručnjaci upozoravaju da se bela čokolada mnogo teže vari od crne, jer u najboljem slučaju sadrži do 20 odsto kakao maslaca, a oko 14 odsto sastava čini suva mlečna masa. Ostatak je pre svega šećer, pa u 100 grama bele čokolade ima i do 57,1 gram ugljenih hidrata.

Osnovni sastojci od kojih se sastoji bela čokolada su šećer, kakao puter, mleko, soja, lecitin te prirodni i veštački pojačivači ukusa. Bela čokolada u stvari nije čokolada jer ne sadrži zrna kakaa ili kakao prah. Mlečne čokolade, na primer sadrže 30-40% kakaa dok tamna čokolada sadrži najmanje 50 odsto. Bela čokolada ima 17 g šećera na otprilike 28 g, što znači da čak 60 odsto bele čokolade čini šećer. 

Kako odabrati kvalitetnu belu čokoladu? Dobra bela čokolada sadrži kakao puter kao jedini izvor masnoća – što viši postotak kakao putera to kvalitetnija čokolada. Jeftinije verzije bele čokolade umesto kakao putera mogu da sadrže palmino ulje ili neke druge jeftinije masnoće. Pre nego kupite belu čokoladu pogledajte sastojke.

Kroz istoriju, proizvođači su vrlo brzo otkrili da ako beloj čokoladi dodaju različite dodatke, tako povećavaju njenu raznolikost. Tako je preduzeće ,,Nestle” još 1948. godine proizvelo prvu belu čokoladu s bademom, što je ljubiteljima čokolade bilo veoma zanimljivo. Ta bela čokolada je bila pravi  hit do 90. godine prošlog veka kada su je povukli iz prodaje. Danas na svetu nema proizvođača čokolade koji u svojoj proizvodnoj liniji nema bar jednu belu čokoladu.

Autor : Marija Božić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *