KOJE ULJE JE ZDRAVIJE MASLINOVO ILI SUNCOKRETOVO?

Društvo

Šta je zdravije suncokretovo ili maslinovo ulje? Da li je ulje uopšte zdravo? Kako se konzumira? Ako su to samo neke od vaših nedoumica, onda ste na pravom mestu.

Dakle, ovde je reč o jestivom ulju, iako postoje još motorna, medicinska i ulja za grejanje. Kada govorimo o hemijskom sastavu ulja, ono je nepolarna hemijska supstanca u obliku vizkozne tečnosti koja je hidrofobna, tačnije, samo uz pomoć emulgatora se može mešati sa vodom, u suprotnom se izdvaja od nje.

Da odmah razjasnimo ni jedno ulje nije zdravo, ako se previše zagreje, jer kao što znamo, pržena hrana je najnezdravija iako je svi toliko volimo. Suncokretovo ulje, koje svi imamo i u ovom trenutku kod kuće, i koje je rafinisano, nije zdravo kada se termički obrađuje, ali ni kada ga koristimo za salate. Dakle, nije uopšte zdravo za naš organizam i našu ishranu. Dok je, s druge strane, hladno ceđeno suncokretovo ulje, veoma bogato vitaminom E i Omega 6 masnim kiselinama, ali ono, takođe gubi svoju hranljivu vrednost termičkim obrađivanjem. Odlično je za salate!

Kada je reč o maslinovom ulju, svi mislimo da je ono jedino zdravo ako se termički ne obrađuje. Mnogo puta smo čuli da se ne sme pržiti na njemu, što je potpuna greška! Baš naprotiv, to je skoro jedino ulje koje podnosi visoke temperature i neće izgubiti hranljive sastojke ni na temperaturi, čak, višoj i od 150° C.

Ni jedno ulje ne bi trebalo da se termički obrađuje više od jednog puta. Stručnjaci tvrde da suncokretovo ulje kada se, recimo, dva puta prži na njemu, sadrži kancerogene materije koje svakako nisu dobre za naš organizam. Više puta se, termički može obrađivati, verovali ili ne, jedino – svinjska mast. Ali ni sa čim ne treba preterivati.

 

 

 

Autor: Anđela Petrić

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *