KOLIKO SATI SNA JE POTREBNO DA BISMO ZAISTA BILI NASPAVANI

Društvo

Više puta smo čuli da je čoveku dovoljno 7-8 sati sna da bi bio odmoran. To i nije potpuna istina, jer svako od nas je individua za sebe, a i nemamo svi isto godina. San je jako bitan faktor zdravlja pogotovo u godinama kada se telo razvija, ali i uopšte.

Bebama je iz tog razloga san najpotrebniji. One od rođenja do trećeg meseca života trebaju spavati od 14 do 17 sati dnevno. Od četiri meseca do jedanaest meseci, broj sati sna, smanjuje se i vreme sna je od 12 do 15 sati dnevno. Mališani do druge godine trebalo bi spavati do 14 sati. Od treće do pete godine za zdrav san potrebno je do 13 sati, a deci do trinaest godina nešto manje, 11 sati. Za tinejdžere, san je, takođe, veoma bitan. Njihovo telo se znatno i brzo menja, te im je san neophodan. Najbolje bi bilo da spavaju između 8 i 10 sati. Ljudima starijim od 26 godina, dovoljno za odmor bilo bi vreme do 9 sati sna. Što, nažalost, nije uvek slučaj. Brzo se živi i nema se dovoljno vremena za san. Ljudima starijim od 65 godina, vreme sna za dobro zdravlje je od 7 do 8 sati.

Nedostatak sna loše utiče ne samo na izgled već i na zdravlje. Usporava metabolizam, smanjuje kocentraciju i ubrzava starenje kože. 

Iako mladi  21. veka nemaju tu sreću da se naspavaju ipak se kvalitetan san može postići, bitna je dobra organizacija!

 

Autor: Anđela Petrić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *