PAR SAVETA KAKO DA UČENJE NE BUDE I MUČENJE

Društvo

Svi smo barem jednom čuli da je ključ svakog uspešnog učenika ili studenta, upravo, dobra organizacija. Kako se organizovati, kako imati vremena i za ostale stvari koje su nam svima potrebne, kao na primer, druženje, izlasci, listanje društvenih mreža itd? Ako vas to zanima na pravom ste mestu. 

Najpoznatija rečenica među studentima, jeste – najteže je početi. I to je istina.

Ovo je jedan od predloga kako se možete najlakše organizovati oko učenja, naravno, svako ima nešto svoje što mu čini učenje lakšim, to je individualna stvar, ali za one koji se tek pronalaze ovaj članak može biti od koristi.

 1. Iskljičite telefon!
 2. Očistite svoj radni prostor, ne mislimo na godišnje generalno čišćenje, već na pregledan pisaći sto. 
 3. Lepo provetrite sobu u kojoj učite, za koncentraciju je svež vazduh veoma bitan.
 4. Napišite spisak obaveza tog dana.
 5. Zadajte sebi cilj. Dakle, zadajte sebi da tog dana naučite i 3 strane, ali ih zaista naučite. Kasnije povećavajte strane.
 6. Nek vam mesto gde učite uvek bude isto, bilo to radni sto, trpezarija ili čitaonica. Neka vam i vreme učenja, svakog dana bude identično, ne mislimo na čekanje punog sata, krenite odmah! Ovo će samo stvoriti vama, ali i vašem mozgu, naviku da se u određenoj prostoriji i u određenom  vremenskom intervalu uči!
 7. Neka vam na radnom stolu bude samo neophodno, da vam ostalo ne bi odvlačilo pažnju.
 8. Podvlačite najvažnije markerima, jer na taj način stavljate fokus na najvažnije. Hm, slažem se teško je odvojiti bitno od ne bitnog.  Zato vam predlažemo da prvo pročitate celo gradivo pre učenja.
 9. Isključite telefon, ako još uvek niste!
 10. Ponavljajte, ponavljajte i još ponavljajte!
 11. Dajte nekome da vas presliša, da biste znali koliko zaista znate.

 

Da je učiti lako, svi bismo bili doktori nauka, i to onda ne bi bilo na ceni. Polako! Zamislite kako vas profesor hvali i upisuje najveću ocenu. Nije li dobar osećaj? Zato knjigu u šaku i dosta sa čitanjem sličnih tekstova. Srećno

 

Autor: Anđela Petrić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *