ŠTA JE BOLJE – PIVO ILI BEZALKOHOLNO PIVO?

Društvo

Pivo je piće koje se pilo još u starom Egiptu, ali i najkonzumiranije alkoholno piće današnjice. Svi mi smo ga bar jednom probali, ako nište bar leti uz roštilj. Kako se pivo pravi? Ukus piva najčešće zavisi od vode s kojom se pravi. Da, dobro ste čuli voda je ključna! Svakako, karakterističan gorki ukus dobija se, uglavnom, od hmelja

Naravno uz proces proizvodnje piva, jako je bitan i proces proizbodnje slada. Tehnologija slada je dosta složenija od same tehnologije piva koje se sadrži od: proizvodnje sladovine, glavnog i naknadnog vrenja i bistrenja i punjenja. Tehnologija sladovine obuhvata: čišćenje i sortiranje ječma, njegovo močenje i kljijanje, sušenje zelenog slada oslobađanje slada od klice i poliranje. Pivo je zbog svojih žitarica obogaćeno vitaminima, naročito, vitaminom B.

Pivo se ubraja u slabija alkoholna pića koja sadrže od 3 do 13 posto alkohola, ali postoji i bezalkoholno pivo. Koje su još razlika, ako ih ima, osim u tome što mu naziv kaže da je bez alkohola? Ako mislite da alkoholno pivo ima više vitamina B, gvožđa i drugih minerala, varate se. Razlike zapravo i jesu samo u alkoholu, a sve ostalo ide uz njega  kao naprimer punoća ukusa. Tehnolozima je mngo teže napraviti bezalkoholno pivo baš iz tog razloga, jer je potrebno dosta truda, ali i ugljendioksida, da bi pivo bez alkohola bilo što sličnijeg ukusa alkoholnom pivu.

Iako je za vozače bezbednije bezalkoholno pivo, takođe, može izazvati zavisnost kod potrošača, baš kao i alkoholno. Dakle, umerenost je bitna u svemu! Ne preterujte ni u alkoholnom ni u bezalkoholnom pivu. Na pitanje šta je bolje, nemamo odgovor, to je individualno i zavisi od vašeg ukusa. A o ukusima, svakako, ne treba raspravljati.

 

Autor: Anđela Petrić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *