Žene mogu da budu vrhunske sportistkinje

Društvo Sport

Istraživanja pokazuju da su žene u Srbiji daleko mnogo manje zastupljene u sportu nego muškarci. Ipak, činjenica da je sve više dama zbog kojih gledaoci ispred malih ekrana ostaju budni do kasno u noć.. Koje su to najpoznatije srpske sportistkinje, i da li postoji samo “sport za žene”, ili one mogu da se bave bilo kojim sportom? 

Najbolji dokaz za to su dame koje i pored teških uslova u kojima treniraju uspevaju da ostanu na vrhu liste sportova kojima se bave. Naravno, ne bi trebalo zaboraviti ni one koje su u ranim godinama nosile titule „naj“. Neke od njih su:

Vera Nikolić, najbolja na planeti

Najbolja atletičarka Jugoslavije svih vremena. Nazivana je čudom od deteta i najboljim izdankom ćuprijske atletske škole. Sa nepunih 18 godina, 4. septembra 1966, rezultatom 2:02,8, postala je evropska šampionka na 800 metara.Samo dva meseca pre nego što će napuniti 20 godina, Vera Nikolić je postigla najveći uspeh u karijeri obaranjem svetskog rekorda na 800 metara. Na stadionu „Kristal palas“ u Londonu, 20. jula 1968. godine, postala je prva dama „kraljice sportova“, rezultatom 2:00,5. Dva puta je proglašavana najboljom atletičarkom na svetu. Njene uspehe još niko nije prevazišao.

Olivera Jevtić, najpoznatija Užičanka 

Za 18 godina ova Užičanka pretrčala je više od 180.000 kilometara. Dobitnica velikog broja domaćih i međunarodnih nagrada učestvovala je na više od deset maratona. Za sebe kaže da je odlučna, da želi da bude uspešna i ostane upamćena po dobrim rezultatima. Poznata po skromnosti i nenametljivosti, i pored mogućnosti da promeni klub ostala je verna svom matičnom timu Mladosti iz Užica.

Jasna Sekarić, strelac milenijuma

Ima pet olimpijskih odličja, četiri svetske titule i 90 medalja na velikim takmičenjima. Više puta je proglašavana za najbolju sportistkinju Jugoslavije, SCG i Srbije, a 2000. je ponela titulu najboljeg strelca 20. Veka.

Ipak, za Jasnu takmičarska karijera kao da je tek počela, jer se ona sa puno elana i volje priprema i za predstojeće Olimpijske igre. Do uspeha je dovode sigurna ruka i oštro oko, preciznost i samouverenost. Jasna obećava da će se takmičiti još najmanje deset godina.

Jelena Janković, tajfun u belom sportu

Jedna od najboljih srpskih teniserki svih vremena u sam vrh belog sporta stigla je kao tajfun.Sa nepunih 16 godina postala je najbolja teniserka u juniorskoj konkurenciji.Vlasnica pet titula u singlu i dve u dublu, publiku ostavlja bez daha igrom, ali i harizmatičnom pojavom.Oprobala se i kao manekenka, glumica i kreator. Kaže „nada se i Holivudu“.

I još mnoge druge su oličje sporta, što nam govori da žene pored svih veština koje poseduju, mogu da budu i vhunske sportistkinje. Iako ljudi često citiraju izjavu slavnog bokserskog asa Mohameda Alija: „Ako vas žena pobeđuje u tenisu, promenite sport. Ako vas žena pobeđuje u boksu, promenite ženu”, ipak mnoge žene se danas opredeljuju za taj vid sporta, i dobijaju veliku podršku.

Autor: Marija Božić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *