PISAC ČIJA SU DELA POZNATA PO BROJNIM EKRANIZACIJAMA – PROFESOR DŽ.R.R. TOLKIN

Društvo

Džon Ronald Ruel Tolkin, rođen je 3. januara 1892. u Južnoafričkok Republici, u Blumfontejnu, a umro je 2. septembra 1973. godine u Velikoj Britaniji, Bornmutu.

Tolkin je engleski pisac, filolog i univerzitetski profesor. Za njega se vezuje rečenkca – otac moderne literature fantazije. 

Otac mu se svao Artur R. Tolkin, a majka Mabel Safild. Nakon očeve smrti, Tolkinova majka je svim svojim bićem posvetila pažnju svojoj deci. Tada se kod Tolkina i rađa interesovanje za jezike. Iako ne tako bogata, Mabel je imala veliku inteligenciju i znanje, a to je najveće bogatstvo. Naime, od nje je naučio francuski  engleski i nemački, a i izuzetno je svirala klavir i znala slikarske veštine. Tolkin je, kao sasvim mali dečak, naučio da čita i piše i tada se i razvila ljubav prema njegovoj, u tom trenutku, budućoj profesiji. Prvo upisuje školu King Edvard, a zatim prelazi u školu Sveti Filip, iz finansijskih razloga, naprosto, bila je jeftinija. Ali kako je bio najbolji u školi, 1903. dobija stipendiju i biva vraćen u školu King Edvard koja je imala veći spektar obrazovanja. 1915. diplomirao je na Oksfordu, fakultetu na kom je sve vreme imao stipendiju zbog svog izuzetnog znanja. Predavao je engleski jezik i književnost na više univerziteta. 

Napisao je dosta dela, od kojih su neki i ekranizovani, a inspiraciju je nalazio u običnim stvarima svakodnevno. Jedni od najpoznatijih dela po kojima će ostati upamćen definitivno su: Hobit, Gospodar prstenova, Silmarilion itd. 

 

Autor: Anđela Petrić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *