ZAŠTO SMO MALAKSALI?

Lepota i zdravlje

Malaksalost je, kao što, nažalost, manje više svi znamo, jer smo svi bar jednom bili malaksali, onaj neobjašnjivi umor koji je tu iako smo samo ustali i sipali čašu vode. Malaksalost nastaje uglavnom usled nekog hroničnog, akutnog ili fizičkog oboljenja. Malaksalost koja se javlja usled hroničnog oboljenja povezana je sa: smanjenom funkcijom štitne žlezde, anemijom, autoimunim bolestima, malignitetima itd. Kada smo iz čista mira malaksali to se može povezati sa akutnim oboljenjima, tačnije, virusima, prehladama ili nekim gripom. Fizičku malaksalost mogli bismo tumačiti kao jednu vrstu fizičke iscrpljenosti i umora.

Vitamini kao što su kompleks vitamina B, gvožđe uz vitamin C, da bi se bolje apsorbovao, učiniće da malaksalost nestane. 

Malaksalost je u nekim slučajevima odraz  životne rutine, na primer: nedovoljnog sna, ali i prekomernog spavanja, bilo koje zavisnosti počevši od telefona, nezdrave ishrane, tu su i svakodnevni stres, brige, depresija, anksioznost itd. Učestala iscrpljenost može biti usko povezana i sa psihičkim zdravljem. Živimo u vremenu kada je stres sastavni deo svakodnevnog života, ali moramo naučiti da brinemo o sebi i ne stresiramo se baš za sve.

Lek za malaksalost, kao takav ne postoji. Malaksalost se leči pronalaskom njenog uzroka. Ako ste jedan dan malaksali, to može biti znak da ste umorni i onda se, prosto, naspavajte, ali ako primetite da malaksalost ne prolazi ili se učestalo pojavljuje obavezno se javite lekerau. 

Kako se svaki dan, od marta 2020. godine, govori o Koroni, ne možemo izostaviti da se i kod tog virusa još kao prvi simptom javlja malaksalost i bol u mišićima. 

 

Autor: Anđela Petrić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *