Donʼ t look up – naučnofantastična komedija o džinovskoj kometi koja preti našoj planeti

Kultura

Režiser i scenarista  Adam Mekej zna da ste ljuti. I on je zapravo ljut. Pisac-reditelj koji je napisao neke od najvećih komedija XXI  veka — šta je komedija, tačnije, ali društveno prihvatljiviji oblik izražavanja agresije. Pobesneo je od stanja naše nacije, naše hemisfere, našeg sveta. On mrzi društvene mreže, ali zaista. Gadi mu se kako je sam koncept stvarnosti postao partijsko pitanje. A kada je reč o našem kolektivnom odgovoru na klimatske promene i načinu na koji je nauku tako lako odbacilo toliki broj ljudi, Mekej prosto pobesni. 


Donʼ t look up, novi film ovog samozvanog proroka besa koji se danas prenosi na Netfliksu, vrti se oko komete koja ide ka Zemlji. Nešto je veći od meteora koji je zbrisao dinosauruse,  prenose  ljudi  koji su ga prvi otkrili. Doktorantkinje države Mičigen Kejt Dijabijaski (koju glumi Dženifer Lorens) i njenog profesora, dr Rendala Mindija (koga glumi Leonardo Di Kaprio),  trebalo bi da pogodi naše planete za otprilike šest meseci i izazvati događaj na nivou izumiranja.

Cela populacija velikog plavog mermera će nestati. Ovo bi mogao biti bilo koji najgori scenario sa kojim bismo se mogli suočiti. Mekej je slučajno izabrao kometu. Rezultat je, sugeriše on, isti bilo da se radi o predstojećem uništenju naše planete putem virusa ubice ili neke spoljne opasnosti koja preti samom našem postojanju. Mi smo glupa, osuđena vrsta, previše rasejana i dezinformisana i lakoverna da bismo izdržali.

Svet će se završiti ne sa praskom, već memom  i mnogo više brige o tome šta se dešava na estradi na primer, nego naš sopstveni opstanak. I takođe, da li bi ovaj film trebalo da bude indikacija, pravedno dvočasovno predavanje maskirano u satiru. Negde tamo, neko možda pravi ultimativni sviftovski ražanj našeg kulturnog momenta spirale smrti, ali Donʼ t look up – to sigurno nije. Toliko zarobljen u sopstvenom histeričnom vrištanju da prigušuje svaki smeh, osećaj potresnosti ili poente koje možda pokušava da uputi, Mekejov koš zamišlja odgovor koji bi dočekao tako strašne vesti otprilike sada.

 

 

Ima još toga, naravno, Džona Hil je predsednik Orleanov parazit sina, otrovna čorba vulgarnosti Dona Mlađeg i oportunizma Džareda Kušnera. Kejt Blanšet i Tajler Peri su voditelji jutarnje emisije poznate kao The Daili Rip, koja sve svodi na bezumno brbljanje o dobrom osećaju (i rebrendira dr Mindi u Vrućeg astronoma i propagandnog govornika). Timot Šalam je nihilistički klizač koji ipak veruje u višu silu. Glumci iz Kuće slavnih Rob Morgan, Ron Perlman i Melani Linski igraju vladinog zvaničnika, pilota spasilačke misije i supružnika koji pati, respektivno. Što se tiče Di Kaprija i Lorensa, obojica naizmenično kanališu glas kreatora filma, viču i urlaju i više puta gube hladnokrvnost.

 

To je osećanje poznato mnogima od nas, toliko da, u određenom trenutku, poželite da ugušite ovaj film i uskladite ga decibel za decibel.

Mekejov zaokret od širokih nereda smeha u stilu voditelja nije bio tipično jadikovanje komičara „ali želim da me shvate ozbiljno“ . On je više nego voljan da upotrebi nepoštovanje u ime veće igre nego masovnog kikotanja. Njegov pogled na kasnu finansijsku krizu, The Big Short (2015) je i veoma pametan i blizu toga da bude opasno precenjen,  Vice (2018), njegov formalno smeli biografski film o potpredsedniku Diku Čejniju, nije ni približno tako užasan kao što su svi tvrdili i, kao komentar na naše nesrećno skretanje udesno, izuzetno je potcenjen.


Ovaj novi rad je takođe proizašao iz očajničke potrebe da se pozabavi načinom na koji su se stvari razvile, ali nikada nije u stanju da pronađe način da ispuzi iz jame sopstvenog očaja do kostiju. Našem Anusu horibilisu koji uvek metastazira ne treba duhovitost da se pozabavi koliko smo uništeni, ali bi mogao imati koristi od toga da  Džonatan Swift, preuzme zadatak. Donʼ t look up je tupi instrument umesto oštrog brijača, i dok Mekej može da veruje da smo odavno prošli suptilnost, to ne znači da je buđenje ovce jednog čoveka smešno, ili pronicljivo, ili čak gledljivo. To je film katastrofe na više načina. Ako zaista pogledate gore, možda ćete se iznenaditi kada nađete jednu bombu sa A- liste iz filma, sav uzavreli bes, koja pada pravo na vas.

Autor: Kataria Tomić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *