DA LI SU LJUDI KOJI PIJU NES KAFU „PRAVI LJUBITELJI KAFE“?

Biznis

„Pravi ljubitelji“ kafe se najčeše definišu kao oni koji piju domaću, tursku odnosno grčku kafu ili pak oni koji isključivo piju kratki espreso. Ali šta je sa onima koji piju nes kafu ili kafu sa dosta mleka, zaslađivača, leda i sa raznim drugim dodacima, da li oni mogu biti ljubitelji ovog napitka.

Šta je kafa i kako je nastala? – jedna legenda tvrdi da je kafa otkrivena tako što je jedan etiopijski pastir primetio da su njegove koze brstile jedan žbun i da su nakon toga bile živahnije, ispostavilo se da je na tom žbunu rasla kada. Odlučio je da i sam proba taj čudotvoran plod i da je ostatak istorija. Ne znamo da li je to istina, ali jedno jeste, a to je da je domovina ove kultivisane biljke Etiopija.

Pre nego što postane napitak kafa ima dug put. Zrna kafe su zapravo semenke ploda biljke kafe. Plodovi rastu duž stabla oko devet meseci kako bi sazreli u crvene plodove kafe. Nakon to perioda, kada sazru uzgajivači ih ručno beru suše nekoliko nedalja na suncu ili ih potope na nekoliko dana u vodu. Nakon tog procesa sledi sušenje, prženje i na kraju se zrna melju na željenu granulaciju. 

Postoji mnogo vrsta i podvrsta kafe, ali dve najzastupljenije su Arabika i Robusta. Kafa se uzgaja u više od 50 zemalja u takozvanom „pojasu kafe“, koji označava područja Afrike, Latinske Amerike i Azije. U zavisnosti od mesta uzgajanja kafe, nadmorske visine, vlage, zemljišta, klime mogu iznići različite vrste iste.

Ukoliko bismo zašli u istorijat instant kafe, čiji je naijstaknutiji predstavnik „Nescafe“, morali bismo da se vratimo u daleke 1930.-te godine. Ona je stvorena sa idejom da se duže vremena sačuva kvalitet, aroma, miris i uskus kafe, jer je to bilo skoro nemoguće sa pečenom i sirovom kafom čiji je rok trajanja bio veoma kratak.  „Nescafe“, stigla je čak i izvan naše Zemlje, do Meseca.

Međutim, stigma vezana za instant kafu je da ona nije „prava“, jer se najčešće konzumira kao sasvim drugi napitak – sa dodacima poput mleka, šlaga, leda, alkohola…Sprema se na specifičan način, potpuno drugačiji od orignalnog na koji se kafa spremala. 

Međutim, zabluda je da instant kafa nije kafa, obzirom da je koncentracija kafe u tom proizvodu sto procentan. S tim da je činjenica da je ritual pravljenja i ispijanja kafe izgubljen pojavljivanjem instant kafe poput „Nescafe“.

Autor: Ana Radivojević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *