O čemu danas mladi maštaju da postanu?

Društvo

„Šta ćeš biti kad porasteš ?“ – sigurno se sećate ovog pitanja iz vremena svog odrastanja. Odgovor je najčešće glasio: učiteljica, lekar, pilot, glumica… I danas se novim generacijama postavlja isto pitanje, ali su se odgovori promenili. I to je normalno, jer vremena se menjaju a svaka nova generacija nosi drugačiji duh i pogled na svet… Ko su danas uzori mladih?

Prvi i najvažniji uzori u životu svakog deteta su članovi porodice, pre svih roditelji , a veliki uticaj na formiranje ličnost imaju i značajne osobe iz neposrednog socijalnog okruženja i škole. Recimo, pre nekoliko decenija tinejdžeri su se ugledale na svoje učitelje/ice, profesore/ke, najbolje učenike/učenice iz odeljenja.. Maštali su o tome da postanu: vaspitačice, medicinske sestre, doktori, piloti, naučnici… Od poznatih ličnosti kao uzori navođeni su: Nikola Tesla, Desanka Maksimović, Milena Dravić… Na ceni je bilo obrazovanje, nauka, kultura, uzorno ponašanje, rad..

Potom se pojavila virtuelan realnost. Nove generacije se sve više okreću internetu. Oni postaju mesta gde se traže nova saznanja, ali i novi uzori. Porodica, škola i neposredno okruženje polako, ali sigurno gube uticaj na život mladih ljudi. Njihovu ulogu preuzimaju ličnosti sa malih ekrana.

Devedesetih godina prošlog veka najpopularnije među mladima postaju strane i domaće muzičke zvezde. Dvehiljaditih se ovaj trend nastavlja, samo što se listi pevača i pevačica pridružuju i TV voditelji, manekenke, foto-modeli i učesnice raznih rijaliti programa. Poslednjih godina idoli mladima postaju i naši sportisti i sportistkinje koje prestižu estradne ličnosti po popularnosti. Ali, kada mlade pitate zašto su im Novak Đoković ili Ana Ivanović postali uzori odgovori su da je to zato jer su oni uspešni, bogati i slavni. Dakle, danas je mladima od velikog značaja da budu poznati i slavni, i na takve se mladi ugledaju.

Novi mediji nude iluziju da je svasta nešto moguće, samo je dovoljno pojaviti se na ekranu i vaš život iz snova počinje. Bekstvo od realnosti još je više pojačano ekspanzijom interneta i pojavom društvenih mreža. Upravo zahvaljujući svemu ovome tinejdžeri danas imaju sasvim nove idole poput blogere, vlogere, jutjubere, gejmere..

Nema ničeg lošeg u tome što mladi žele da se bave nekim javnim poslom, da budu uspešni i da zarade novac. Bitan je način na koji to žele i mogu da ostvare.Mladima se mora pokazati da postoje uticajne ličnosti koje nisu na televiziji, a opet su jako “velike”.

Autor: Marija Božić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *