KO SU BILI HAZARI O KOJIMA JE PISAO MILORAD PAVIĆ

Društvo

Hazarski rečnik, delo je, Milorada Pavića. Milorad Pavić, rođen je 15. oktobra 1929, a umro je 30. novembra 2009. godine. Bio je srpski prozni pisac koji se bavio istorijom srpske književnosti od 17. do 19. veka. 

Kada je reč o Hazarskom rečniku, Paviću se još u studentskim danima javlja interesovanje za Hazarima, uopšte. Ko su oni zapravo? Hazari su izgubljeno pleme naroda koji su sjedinili sa hrišćanima, muslimanima i jevrejima. Kako se njegovo interesovanje o njima povećavalo, a izvora je ponestajalo, on odlučuje da piše o izgubljenom hazarskom narodu. Roman je napisan u vidu leksikona, preciznije, rečnika u 100 hiljada reči.

Hazarski rečnik sastoji se od tri rečnika – Crvena knjiga, Zelena knjiga i Žuta knjiga.

Nažalost, o Hazarima, nikada niko nije pričao u školi. Zašto je to tako? Istorija njihovog carstva je veoma bogata, Hazari su bili jako moćan narod, njihovo carstvo trajalo je dugo i prostiralo se na dosta geografskih strana. 

Osim što u romanu saznajemo ko su Hazari, i da oni i dalje postoje, samo pod nekim drugim imenom saznajemo i mnogo bitnih, krucijalnih, stvari o životu uopšte.

Dakle, Hazari su ratoborno turkoidno pleme iz 8. i 9. veka, koji su primili judizam, carevina im je vladala današnjom Ukrajinom i južnim delom Risije. Enigma je šta se snjima desilo, kada je Rusija oborila njegovo carstovo, ostaju samo predpostavke da su to preci Jevreja Aškenaza.

Roman Milorada Pavića, Hazarski rečnik, jako je zanimljiva i poučna knjiga. Savetujem svima da je pročitaju, pogotovo ljudima koji vole istoriju, ali i politiku. Zanimljiva je i onima koji baš i ne vole ove dve oblasti jer ima dosta mudrih stvari koje su bitne za život.

 

Autor: Anđela Petrić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *