Da li žena može biti položajnik na dan Božića?

Društvo

Položajnik je onaj specijalni gost koji vam je prvi ušao u kuću na dan Božića. To može biti „dogovorena poseta“, ali i slučajni prolaznik. Obično je to muška osoba, po mogućstvu dete, koje donosi sreću u dom. Zašto je to muška osoba, a ne ženska, i kako to da žene nisu položajnici na dan Božića?

Položajnik simboliše mudrace koji su pratili zvezdu sa Istoka i došli novorođenom Hristu na poklonjenje. Zato se ta osoba dočekuje sa posebnom radošću, ukazuje joj se naročita čast, a domaćica položajnika daruje prikladnim poklonom. U pojedinim krajevima Srbije zadatak položajnika je da upali vatru na ognjištu, ili danas u šporetu, i da džarajući izgovori zdravicu: „Koliko varnica, toliko srećica. Koliko varnica toliko parica. Koliko varnica toliko ovaca. Koliko varnica toliko prasadi i jaganjaca. Koliko varnica, toliko gusaka, a najviše zdravlja i veselja, Bože daj“.

Ali da li žena može  biti položajnik?

Crkveni zakon ne nalaže striktno da položajnik ne sme biti žena, ali su to ipak većinom muškarci, i to oni za koje se smatra da su zdravi, jaki, uspešni, ugledni. Jer „ko vam prvu i kuću uđe za Božić, takva će vam cela godina biti“, kaže narod.Položajnik je često i dečak, naročito u domaćinstvima u kojima je cilj da mlada zatrudni, ili se starima donese zdravlje. Žene nisu položajnici jer je njihov zadatak u patrijarhalnom društvu da budu vredne domaćice koje spremaju ručak za Božić, ne idu u tuđe kuće već u svojoj goste dočekuju. Naročito u srednjem veku tzv. “mračnom dobu” , smatralo da se da žena treba da ćuti i da bude potčinjena muškarcu. Iz tog doba, kasnije je proisteklo mišljenje da ukoliko žena bude položajnik, kuća će nazadovati i imati lošu sreću. Od davnina je ta uloga pripadala muškarcu. 

Međutim, u modernom dobu to više nije slučaj i položajnik može biti žena, mada je to i dalje retkost.

Autor: Marija Božić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *