TENZIJE U REPUBLICI SRPSKOJ –Izetbegović očekuje intervenciju SAD, Dodik najavio otcepljenje ukoliko dođe do sankcija

Politika

Narodna skupština Republike Srpske (RS) jes 10. decembra  usvojila informacije o „prenosu nadležnosti sa BiH na nivo Republike Srpske“, u oblasti indirektnog oporezivanja, pravosuđa, odbrane i bezbednosti.

Usvojena je i Deklaracija o ustavnim principima RS, koja zadužuje institucije RS da sastave ustav po kojem bi Banja Luka bila glavni grad entiteta, a Pale, nedaleko od Sarajeva – prestonica.

U dokumentu se precizira da su svi akti koje je nametnuo visoki predstavnik neustavni, te da je po Ustavu BiH Parlamentarna skupština odgovorna za donošenje zakona, sprovođenje odluka Predstavništva ili izvršenje nadležnosti Parlamentarne skupštine prema ovom Ustavu, zbog čega nije ni imala nadležnost da usvaja zakone koje je nametao visoki predstavnik.

Brojnim odlukama Ustavnog suda BiH otimaju se nadležnosti Republici Srpskoj, a njena imovina stavlja se u nadležnost BiH bez ikakvog ustavnog osnova –navodi se u Deklaraciji. Dodaje se i da „sporazumima entiteta o odbrani, o porezu na dodatnu vrednost i Visokom sudstvom i tužilačkom savetu BiH, jer im nisu prethodile izmene i dopune Ustava BiH da bi se stvorio ustavni osnov“.

Nemačka je formalno u sredu, 17. decembra zatražila od Evropske službe za spoljne poslove da izradi dokument o predlozima o sankcijama protiv zvaničnika Republike Srpske. O tome se raspravljalo na sastanku političkog i sigurnosnog odbora Evropske unije (EU), odnosno na nivou ambasadora država EU koji je održan u sredinom novembra.

Potpredsednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić saopštio je da je ovo „početak rušenja ustavnog poretka i odustajanje od Dejtonskog mirovnog sporazuma i mira“, te da neminovno vodi sukobima i zahteva reakciju.

Nova šefica nemačke diplomatije Analena Berbok (Annalena Baerbock) zatražila je da EU uvede sankcije srpskom članu Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku zbog aktivnosti na secesiji Republike Srpske.

Hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman izrazio je sumnju da će unutar EU biti postignut konsenzus oko uvodjenja sankcija Dodiku.

„Hrvatska se zauzima za dijalog, nama je u interesu insistiranje na dijalogu. Treba uveriti sve lidere da je Bosnu i Hercegovinu nužno posmatrati i doživeti kao suverenu i celovitu zemlju i da nema prostora za bilo kakav separatizam“, kazao je Grlić Radman.

On je naveo da na današnjem sastanku „niko nije insistirao na sankcijama u nekakvom većinskom formatu, u smislu da su se sve zemlje saglasile“.

Stanivuković: protiv sam sankcija Republici Srpskoj

Upitan da komentariše sve češće pretnje sankcijama članu Predsedništva BiH iz RS-a i da li bi do toga moglo doći te kako bi to uticalo na građane ovog entiteta, Stanivuković kaže da je kategorički protiv.

„Protiv sam sankcija prema bilo kojem političaru, pogotovo prema onima koji, kakvi god da su, ipak predstavljaju određeno vreme, narod i Republiku Srpsku“, kaže gradonačelnik Banjaluke. Dodao je i sledeće:

„Nikada nisam bio opozicija Republici Srpskoj, mogu biti opozicija pojedinim političkim akterima, određenim idejama i namerama za koje smatram da nisu dobre za Srpsku, ali sam uvek čovek svog naroda i za Republiku Srpsku.“

Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je da sankcije srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku nisu dovoljne, već da se mora uraditi više.

„Trebalo bi i moralo bi da bude uradjeno nešto mnogo efikasnije i bolnije za one koji stvaraju probleme. Očekujemo od SAD da to urade. Oni to mogu. Evropska unija je zbunjena i za njih to nije jednostavno, jer im je potreban konsenzus, ali Amerikanci to mogu i treba da urade“, rekao je Izetbegović za britanski BBC.

Nakon sastanka predstavnika Republike Srpske sa ambasadorima evropskih zemalja u Istočnom Sarajevu, Milorad Dodik, član Predsedništva Bosne i Hercegovine kazao je da nema niti će biti rata, te da će Republika Srpska biti samostalna ako bude sankcija.

“Naše akcije nisu razbijanje teritorijalnog integriteta, ali nas niko ne može naterati da prihvatimo visokog predstavnika koji će nama nešto nametati i može se šepuriti koliko hoće ovde i dolaziti iz bilo koje zemlje. Sve što su radili visoki predstavnici je u korist muslimanskog naroda i politike i Hrvati i Srbi ne žele ovakvo kršenje prava i ja sada proglašavam da je kraj i da ćemo to rešiti na sledećoj sednici NSRS”, dodao je Dodik. Poručio je i da rata neće biti, te da narod može biti bezbrižan.

“„Ja sam čovek kojeg je narod izabrao i svi smo jedinstveni. Slušamo u javnom diskursu kako kažu da ne provodimo zaključke, evo to radimo. Mi smo pamet u kontinuitetu koja nije dozvolila da bude prevarena do kraja. Moj najveći uspeh je što nisam dozvolio da se promeni Ustav BiH. Ukoliko EU donese odluku o sankcijama RS, neka zapamte da je to datum samostalnosti Republike Srpske. Neće nama niko pretiti sankcijama.”

Autor: Erna Bugarin

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *