Da li ste znali da su Rusi imali koloniju u Africi?

Društvo

Kada se spomene kolonizacija Afrike, obično se pomisli na zapadnoevropske države poput Belgije, Nemačke, Francuske, Engleske, Portugalije, pa čak i Italije i Španije. Štaviše, pred početak Prvog svetskog rata, Afrika je bila podeljena isključivo između ovih država, ali nepunih 15 godina ranije, teritorijalno parčanje Afrike moglo je krenuti drugim tokom.
Sagalo je grad koji se nalazi u današnjoj Republici Džibuti. Osnovan kao priobalno selo, predstavljao je jednu od stanica trgovačkih brodova mnogih antičkih država poput Fenikije, Egipta, Grčke, Persije i Rima. Od 16. do 19. veka, Džibuti je bio pod kontrolom Otomanskog carstva, da bi 1883. prešao u ruke Francuske pod imenom Francuski Somaliland, koji se održao do 1967.
Nikolaj Ivanovič Akinov bio je ruski avanturista na diplomatskoj misiji u Abisiniji (današnja Etiopija) u vreme samog početka francuske kolonizacije. Tada je uvideo mogući potencijal teritorije, kao i šansu da je preuzme. Zajedno sa 165 kozaka zauzeo je Sagalo i utvrdio se tu, a grad preimenovao u Nova Moskva. Kako su vesti o preuzimanju utvrđenja došle do državnog vrha, Francuska je tražila objašnjenje Rusije za postupke Akinova, ali se ruska država ogradila, ne želeći da ulazi u konflikt. Francuzi su poslali ultimatum Akinovu, koji nije shvatio o čemu se radi i odbio da se preda. Usledila je vatra francuske artiljerije u kojoj je poginulo 6, a ranjena su 22 kolonizatora, nakon čega su se predali, istakavši belu majicu.
Ruska vlada se odrekla Akinova, optuživši ga za neposlušnost caru, kao i razbojništvo na moru, nakon čega je deportovan u Odesu. Time je kratkotrajna ruska, kozačka kolonija Sagalo prestala da postoji. Rusija je time pokazala da čak iako je imala, više nema teritorijalne pretenzije ka Africi i zvanično je ispala iz kolonizatorske trke.

Autor: Nenad Jovanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *