NOVA GODINA – Evo zašto se grlimo u ponoć!

Društvo

Večeras u ponoć dočekaćemo Novu, nadamo se, još bolju 2022. godinu. 

Većina razvijenih zemalja, prihvatila je da se Nova godina računa po gregorijanskom kalendaru, a početak novog kalendarskog ciklusa počinje od 1. januara. Svi se radujemo Novoj godini. Najmlađi zbog poklona i Deda Mraza, a odrasli zbog  žurki, slavlja, a  ima i onih romantičnijih koji jedva čekaju 31. decembar  zbog dve čaše vina i zagrljaja drage osobe kraj kamina.

Praznična euforija oseti se u vazduhu nekoliko dana, pa čak i nedelja pre tog čuvenog odbrojavanja. Pitanja poput – Gde ćeš za doček, postaju svakodnevnica gotovo čitavog decembra. Pa onda kreću nervoze, šta obući, kako se našminkati, gde i sa kim proslaviti… Ali to su sve slatke muke koje su propratne za doček i na kraju sve bude savršeno i sve, kako bi se žargonski reklo, pršti od energije. A kad smo kod toga, u ponoć, kada se pozdravljamo od stare i dočekujemo Novu godinu, tu su i spektakularani vatromet i prskalice.

Običaji koji se vezuju za Novu godinu su jako zanimljivi. Zagrljaji i ljubljenje u ponoć simbolizuje emotivnu bliskost sa ljudima sa kojima proslavljamo Novu godinu i veruje se da ćemo sa njima biti bliski tokom cele godine. Ne trebamo ostajati nikome dužni pred doček, da ne bismo imali dugove tokom cele godine. Naravno tu je i običaj, oblačenja u crveno, ako ništa, obavezan je crveni donji veš. Crvena boja će prizvati ljubav i sreću. Ne treba se ništa polomiti prvog dana Nove godine, jer tada to označava nesreću. 

Svakako je najbitniji dobar provod i da barem na jedan dan zaboravimo sve loše trenutke i brige iz stare godine. Uživajte večeras, ali i svaki naredni dan u 2022. godini. 

Želimo vam pono zdravlja, ljubavi i da je u vama uvek mir.

SREĆNU NOVU 2022. GODINU ŽELI VAM EKIPA SA PORTALA NOVI SVET!

 

Autor: Anđela Petrić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *