VERUJETE LI DA DEDA MRAZ POSTOJI?

Društvo

Svaki čovek, a naročito, dete zna ko je Deda Mraz. Deda Mraz je, kao što nam je svima poznato, stariji čovek sa sedom bradom, brkovima i kosom, rumenim obrzazima i svima nam poznatom upečatljivom crvenom uniformom. Deda Mraz živi na severnom polu iako se spekuliše o njegovom tačnom mestu prebivališta. On dolazi u svojim letećim kočijama koje vuku  irvasi i kroz odzak ubacuje polonedeci koja su bila dobra cele godine za Novu godinu, Badnje veče, Božić ili čak i za Svetog Nikolu.

Nažalost, Deda Mraz je samo plod slovenske mitologije, izmišljen je lik, a deca to sama shvate između 5 i 10 godina. Veruje se da je baš Sveti Nikola uzor za lik Deda Mraza. Naime, Sveti Nikola vaskrsao je troje dece koja su bila zaklana od ruke jednog mesara jer je vladala ogromna glad. Otud se on slavi i kao zaštitnik dece. Hrišćanska prča u kojoj on daje miraz ćerkama jedne sirote porodice da ne bi postale robinje i prostitutke, takođe je poslužila za sliku od Deda Mrazu. U toj priči Sveti Nikola, kroz prozor ubacuje vreće sa zlatnicima. Kako su godine prolazile i priča se menjala, te je u jednoj od verzija, Sveti Nikola, vreću sa zlatnivima, ubacio kroz odžak, a ona je upala u čarapu koja se sušila. 

Lik Deda Mraza u hrišćanstvu je prikazan kao slovenski čarobnjak zime, u nekim izvorima je sin boga Velesa i Mare, a u slovenskoj mitologiji on je snežni demon. 

Bilo kako bilo, iako ne postoji, svi mu se rado obradujemo i kad pogledamo sliku ili figure kao da čujemo poznat zvuk zvončića i njegov smeh Ho-ho!

 

Autor: Anđela Petrić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *