Bliži se vreme kada psi najviše strahuju

Društvo

Veliki broj vlasnika kućnih ljubimaca strepi u ovo doba godine, odnosno brinu  kako će njihovi ljubimci podneti zvuk petarde i vatrometa. Dobro je poznato da petarde i vatromet izazivaju ozbiljna oštećenja sluha, i veliki broj kućnih ljubimaca u ovo doba godine izgubi život, i dobije smrtonosne povrede. Kako psi i mačke podnose petarde, i kako tome stati na put? 

Psi a pogotovo mačke imaju mnogo osetljiviji sluh od ljudi i često dolazi do ozbiljnih dugotrajnih a često i nepopravljivih oštećenja. Nekim psima je potrebno po nekoliko nedelja za oporavak od zvuka petardi. Zbog petardi i pirotehničkih sredstava svake godine, po statistici, od srčanog udara ugine preko 5.000 pasa, koji su posebno osetljivi u doba praznika upravo zbog prevelike buke, a pogotovo od petardi koje im stvaraju ogroman stres. Pošto pas nije navikao na te zvuke i svetlosne efekte, vrlo je moguće da će drhtati, pokušati da se sakrije, ili čak i pobegne. U vreme praznika mnogo je veći broj pasa na ulicama, uglavnom vlasničkih, koji iz straha od buke i petardi beze.

Iako su predviđene novčane kazne koje se kreću od 50.000 do 100.000 dinara, za one koje remete mir, uprkos tome i dalje postoje oštećenja i posledice korišćenja pirotehničkih sredstava.

Ono što se predlaže kao zaštita za kućne ljubimce je:

1.Izbegavajte da ih puštate sa povoca, naročito ukoliko pada sneg ili u večernjim časovima.

2.Nikada nemojte šetati psa u vreme kada napolju čujete petarde ili zvuk vatrometa.

3.Nemojte ostavljati psa samog napolju bez nadzora, čak i ako je dvorište dobro ograđeno, a pas vezan.

4.Dozvolite vašem psu da potraži zaklon ispod kreveta ili u uglu sobe ukoliko to želi. I budite uz njih. 

 Ipak, postoje životinje koje se doslovce izbezume kada počne pucnjava, i koju ne možete ni na nikakav način smiriti ili odvući koncentraciju od pucnjave. Takve životinje izrazito drhte, od straha mogu povraćati, i u nekim slučajevima mogu čak biti i opasne za okolinu, jer su izbezumljene od straha. Ukoliko je strah životinje stvarno jako izražen, životinji se može dati sedativ, koju ce zivotinju smiriti ili uspavati. 

Ono što je od ključnog značaja jeste da zaštitite svoje kućne ljubimce, i budete uz njih. Ukoliko želite da koristite pirotehnička sredsta, činite to u svojim dvorištima, i dalje od životinja, mogu da imaju trajne posledice,na vama je da ih zastitite. 

Autor: Marija Božić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *