BOLEST ZAVISNOSTI PREKOMERNIM KORIŠĆENJEM INTERNETA

Društvo

Savremene tehnologije komunikacija su promenile naš svet. Danas je ceo svet u jednoj velikoj mreži i bez obzira kojom delatnošću se bavimo potrebna nam je komunikacija putem globalne mreže. Bilo da hoćemo popravljati slavinu ili ako pišemo sastave, seminarske i naučne radove. Prisutnijom pojavom interneta, devedesetih godina, prošlog veka, zakoračili smo u svet „Virtuelne stvarnosti“ u kome klasični fizički zakoni ne važe. Internet menja prostorne i vremenske odnose među ljudima i pojavama.

Zavisnost je kliički poremećaj sa jakim negativnim posledicama na društveno, poslovno, porodično funkcionisanje ličnosti. Zavisnost od interneta je savremeni oblik zavisnosti u kome je pojedinac izolovan od stvarnog sveta. Pojavom društvenih mreža ta zavisnost se povećala. Naravno, društvene mreže imaju svoje prednosti, ali kao i sve ostalo, treba imati meru i treba se umereno koristiti. Kada kažemo zavisnost od interneta, ne mislimo samo na objavljivanje slika na instagramu, već i na boravak više od 4h na bilo kojoj internet platvormi. U to spadaju: kompjuterske igre, sajber seks, uspostavljanje prijateljskih veza na društvenim mrežama, internet kockanje, surfovanje internetom i zavisnost od kompjutera uopšte. Svakako nije sve zavisnost, ako vam je poslovno internet neophodan, slušate ili gledate nešto na Jutjubu ili poručujete nešto onlajn to ne znači da ste zavisni, ali ako doživljavate euforiju pri ulasku na bilo koju platvormu interneta, trebalo bi se zapitati već. Psihički i fizički problemi internet zavisnoka su sledeći:

 1. Depresija
 2. Anksioznost
 3. Nepoverenje
 4. Lenjost
 5. Promene raspoloženja
 6. Strah
 7. Usamljenost
 8. Dosada u svim ostalim radnjama realnog života
 9. Glavobolja
 10. Nesanica
 11. Bol u vratu
 12. Bol u leđima
 13. Problemi sa vidom

To su samo neki od mnogobrojnih posledica internet zavisnika. Širom sveta postoje zdravstvene ustanove koje se uspešno bore protiv zavisnosti od interneta. Naravno kompjuter i internet nisu mračna strana sveta mračna strana sveta, ali bekontrolisana i bezciljna upotreba je velika opasnost i za decu i za odrasle. 

 

Autor: Anđela Petrić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *