BOŽIĆ PO GREGORIJANSKOM KALENDARU – SIMBOLIKA I OBIČAJI

Društvo

Božić, kao deminutiv od reči Bog, označava jedan od najvažnijih i prevashodno najradosniji praznik u hrišćanstvu, on simbolizuje rođenje, odnosno dolazak na Zemlju Sina Božijeg, Isusa Hrista.

Većina svetske populacije ovaj radosni dan obeležava 25. decembra po Gregorijanskom kalendaru, dok crkva koja se služi Julijanskim kalendarom rođenja Hristovo proslavlja 13 dana kasnije, odnosno 7. januara. 

Međutim, tačan podatak o Isusovom rođenju nije pronaćen, ni u Novom Zavetu nema takve informacije, stoga prvi hiršćani nisu slavili ovaj praznik. Božić se prvi put obeležava u 4. veku u Rimu, ali razlog zašto je to bilo baš 25. decembra idalje je nepoznat. Postoje verovanja da je taj datum izabran jer u tada većinski paganskom Rimu se tog datuma slavilo rođenje boga Sunca, pa je crkva želeći da iskoreni i potisne taj paganski praznih počela na taj dan da slavi rođenje Hristovo kao božansko Sunce sa visina.

Sama proslava povodom ovog praznika otpočinje nešto ranije, tačnije četiri nedelje ranije adventom. Najpoznatiji simbol adventa su adventski venčić, koji čine prsten zimzelenog granja sa pravilno raspoređene četiri sveće, zimzeleno granje upućuje na slogu i večni život.

U raznim krajevima vladaju rani običaji vezani za ustoličenje ovog praznika. Badnje veče odnosno Badnji dan koji prethodi Božići, obeležava se 24. decembra, ono u ranim jutarnjm započinje u ranim jutranjim časovima kada se ukućani okupi za trepzu, takođe tada se tradicionalno jede isključivo posna hrana. Takođe tog dana uređuje se kuća za Božić, kiti se zimzeleno drvo i spremaju poslastice. 

Božićno jutro, započinje se misama, molitvama i božićnim pesmama. Kasnije u kuću se tradicionalno unosi badnjak, a čovek koji ga unosi najčešće je muškkarac i on pozdravlja domaćina i ukućane doma. Na taj radosni dan iznosi se već unapred pripremljena bogata trpeza i običaju nalažu da se on treba provesti kod kuće u krugu porodice. Dok na drugi dan Božića bi trebalo da se izađe van i otići u poseti svojim bližnjima i čestitati im ovaj veliki praznik.

Slavlje povodom Hristovog rođenja, odnosno njegovog dolaska na Zemlju, traje sve do nedelju dana nakon Bogojavljanja, kada se na jutranjoj službi očitava misa i sveštenik daje blagoslov da se božićno drvo raskiti i time se simbolično označava kraj Božića.

Kao i svaki drugi praznik i verovanje u različitim kulturama se obeležava drugačije, međutim jedna poruka ostaje univerzalna Božić označava mir i blagostanje

Autor: Ana Radivojević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *