SVE VIŠE POSEĆENA TURISTIČKA DESTINACIJA- MOKRA GORA

Društvo

Mokra gora je naseljeno planinsko selo u blizini grada Užice u Zlatiborskom okrugu. Nalazi se na krajnjem zapadu Srbije, na granici sa Bosnom. Mokra gora dobila je ime sasvim slučajno. Naime, aga Mustaj-beg iz Priboja je sa vojskom pokušao da založi drva da se malo ogreju, ali drvca su bila mokra i rekao je: “Ala je ova gora mokra” i tako nastade Mokra gora.  Obilaskom Mokre gore može se obići Drvengrad, Šarganska osmica, vidikovac “Na krstu”, Kremne itd.

DRVENGRAD

Poznat i kao grad filma, je etno selo koje je izgradio Emir Kusturica. Zbog mesta na kojem je podignut, neki ga nazivaju i Mećavnik. Kao što mu i naziv kaže, može se pretpostaviti, celo etno selo je izgrađeno od drveta. Kusturica je etno selo izgradio usled inspiracije koju je zadobijo za vreme snimanja filma “Život je čudo”.

ŠARGANSKA OSMICA

Šarganska osmica je pruga uskog koloseka, koja vraća u prošlost. Vraćanje u prošlost počinje ulaskom u voz “Ćira” koji vozi od Mokre gore, pa kroz 22 tunela, preko pet mostova i tako sve do stanice Šargan Vitasi. U povratku se obavezno svraća na jedan od  brojnih vidikovaca pod nazivom “Na krstu”.

KREMNE

Selo koje je svima, manje ili više, poznato, zbog njegovih nesvakidašnjih meštana iz 19. veka proroka Tarabića. Naime, braća Mitar i Miloš smatraju se najvećim srpskim prorocima koji su predvideli mnoga istorijska dešavanja koja su se desila, ali i koja nam tek slede.

Mokra gora ima nešto više od 600 stanovnika i nije preterano velika, ali zbog svog položaja i divne prirode kao i izletišta koja su joj u okolini, turistima postala je veoma interesantna.

 

Autor: Anđela Petrić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *