NAJČEŠĆA KRSNA SLAVA U SRBIJI – SVETI NIKOLA

Društvo

Svetog Nikolu Srpska pravoslavna crkva proslavlja 6. decembra po starom, a 19. decembra po novom kalendaru. Ovaj crkveni praznik nije pokretan, što znači da se svake godine proslavlja na isti datum. U crkvenom kalendaru obeležen je crvenim slovom kao dan Svetog Nikolaja arhiepiskopa mirlikijskog Čudotvorca. Sveti Nikola je najproslavljenija slava kod Srba i slavi je preko 30% pravoslavnih porodica kao krsnu slavu. 

Sveti Nikola bio je jedino dete svoji roditelja koji su u to vreme bili vrlo imućni ljudi. Rođen je Patari u Likiji, a duhovni život započeo je u manastiru Novi Sion, gde se i zamonašio. 

Sveti Nikola je slava koja se svake godine slavi za vreme Božićnog posta, te se zbog toga uvek proslavlja uz posnu trpezu. Ovaj Svetac smatra se zaštitnikom moreplovaca, ribara, brodova, plovidbe, nekih gradova i luka, osuđenika, nemoćnih, trgovaca, bankara ali i dece pa nije slučajno što se ove godine na njegov dan proslavljaju i Detinjci. Detinjci su praznik koji Srpska pravoslavna crkva proslavlja tačno tri nedelje pred Božić. Običaj je da na taj dan roditelji deci vezuju noge, a deca, tom prilikom, daruju svoje roditelje. 

Običaji koji se vezuji za Svetog Nikolu poznati su mališanima. Naime, na današnji dan osim što se ne treba čistiti kuća, prati veš itd, mališani dobijaju poklone od roditelja, čiste svoje cipele i očekuju da ih i Sveti Nikola u toku noći poseti i ostavi im nešto na dar. Možda se baš zbog ovog običaja lik Svetog Nikole vezuje za lik Deda Mraza.

 

Autor: Anđela Petrić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *