Koliko košta studentski život?

Društvo

Upis na fakultet i samo studiranje predstavljaju jednu od najvećih životnih prekretnica mladih ljudi, međutim koliko mladih imaju mogućnosti za studiranje i šta je isplativije? 

Studentski život ume da bude veoma skup, posebno za one studente koji nisu na budžetu, pa je zato dobro da svi budući studenti znaju šta ih očekuje kada se otisnu na avanturu zvanu studiranje.  Kada se saberu svi troškovi, studiranje za mnoge mlade ljude može postati pravi luksuz, a posebno za sve one koji studiraju u drugom gradu. Među stvarima za koje studenti moraju da izdvoje novac, osim troškova na fakultetu, su i troškovi smeštaja, hrana, računi… Sve su to dovoljni motivi za borbu za budžet, ali i stipendiju i studentski dom, koji znatno mogu da olakšaju studentima.  Međutim, šta se dešava sa studentima koji nisu na budžetu?

Visina školarine za osnovne akademske studije na Univerzitetu u Beogradu, a nista manje i u drugim gradovima  kreće se od 55.000 do 240.000 dinara, u zavisnosti od odabrane institucije i smera. To znači da svi studenti koji se ne upišu na budžet moraju da izdvoje poprilično velike sume novca za školarinu. 

Plaćanje školarine na fakultetima je uglavnom omogućeno u nekoliko rata, pa to predstavlja određenu olakšicu studentima. Osim toga, značajan trošak studentima predstavlja i kupovina udžbenika. U zavisnosti od fakulteta do fakulteta varira i cena, a u proseku cena jedne knjige iznosi oko 1.000 dinara. 

Studentski dom ili iznajmljivanje stana?

Svi oni studenti koji ne borave u studentskom domu ili porodičnoj kući, već moraju da iznajme stan, imaju velike troškove i za rentiranje. U zavisnosti od lokacije na kojoj se iznajmljuje stan, kao i kvadrature, zavisi i kolika će biti cena stanarine. 

U užem centru grada cena jednosobnog stana, pogodnog za studente, iznosi u proseku 300 evra, dok se u ostalim delovima ovakav vid prostora može pronaći i po cenama od 150 do 250 evra. Svakako je preporuka da ako se odlučite na ovakav vid života u Beogradu ili u nekom drugom gradu potražite nekoga sa kime biste mogli da podelite troškove. 

Studentima koji su na budžetu dostupno je mesto u nekom od studentskih domova. Tu se smeštaj naplaćuje po simboličnim cenama od 1.200 do 2.200 dinara na mesečnom nivou, što je dosta povoljnije u odnosu na stanove. 

Takođe sami troškovi studenta koje žive u stanu su drastični u odnosu na studente koji su u domu. Ishrana u menzi je najbolja opcija. Cene u menzama se razlikuju u zavisnosti od toga da li se radi o studentima koji su na budžetu ili samofinansirajućim. Za budžetske studente cena sva tri obroka dnevni iznosi između 200 i 300 dinara, dok je cena za samofinasirajuće između 450 i 550 dinara dnevno. 

Mogućnosti u Srbiji su daleko bolje, kada su u pitanju studije, obzirom da u Velikoj Britaniji i Švajcarskoj ne postoje stipendije,a u Bugarskoj i Kini studentima nije dozvoljen rad uz studije. 

Autorr: Marija Božić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *