U SEVERNOJ KOREJI ZABRANJENA SVE DEŠAVANJA, ČAK I SMEH NAREDNIH 10 DANA U ČAST DESETOGODIŠNJICE SMRTI KIM DŽONG ILA

Politika

Kim Džong Il rođen je 15. februara 1941. godine u Rusiji. Rođen je u mestu gde mu je otac, Kim Il Sung, bio komandant bataljona 88. sovjetske Brigade, koje su činile izbeglice iz Koreje i Kine. Imao je brata, koji je rođen gde i Kim Džong Il, ali on se kao mali udavio. Neki su govorili da se udavio u bazenu, dok su drugi tvrdili da se udavio u bunaru gde mu je sada i grob. Majka mu je bila prva žena Kim Il Sunga i zvala se Kim Džong Suk. Umrla je u trudnoći, kada je Kim Džong Il pošao u prvi razred osnovne škole. Maturirao je u Namsan školi u Pjonjangu, a diplomirao je na Kim Il Sung univerzitetu na Političkoj ekonomiji.

1964, Kim Džong Il, započinje rad u vladajućoj Radničkoj partiji Koreje gde brzo napreduje. Prava vlast mu dolazi nakon očeve smrti 1994. godine. On tada počinje da se bavi svim državnim pitanjima iako je mesto predsednika tada ukinuto u čast njegovom ocu. Kim Džong Il postaje zvaničnk predsednik Nacionalnog komiteta odbrane kao i Generalnog sekretara Radničke partije Koreje, 1997. godine.

Zanimljivo je da je on pokušao da se približi mestu rođenja. Naime, kada je Vladimir Putin izabran ha predsednika Rusije, uslpostavmljen je kontakt između ove dve zemlje, koji su bili, doduše, kratkog veka.

Kim Džong Il umro je pre deset godina na današnji dan, 17. decembra. Nasledio ga je njegov sin Kim Džong Un.

 

Autor: Anđela Petrić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *