ČUDESNA BILJKA BLAGOTVORNA ZA LJUDSKI ORGANIZAM – KIKIRIKI

Društvo

Kikiriki je biljka iz roda mahunarki, a potiče iz Južne Amerike, Meksika i Centralne Amerike. Ova biljka može da naraste od 30 do 50 cm, ima žute cvetove, a plodovi mu se razvijaju u mahunama ispod zemlje.

Kikiriki je vrlo zdrava, ali isto tako vrlo kalorična namirnica. Iako je zdrava nikako se ne sme sa njom preterivati. Naime, dovoljno je da se pojede 30-50 g ovog oljuštenog orašastog ploda jer 100 g kikirikija ima čak 570 kalorija. U 100 g kikirikija sadržaj proteina je 26 g što je znatno više od ostalih orašastih plodova. Kikiriki je bogat proteinima, kvalitetnim mastima, mineralima i vitaminima. Kada smo pomenuli minerali naročito smo mislilli magnezijumom, kalijumom, fosforom, kalcijumom, bakrom i natrijumom. Ovo je savršena namirnica za nadoknadu izgubljenih minerala. 

Kikiriki je veoma zdrava namirnica za zdravlje srca jer je bogat mononezasićenim i polinezasićenim mastima koje održava ljudsko srce zdravim. On povećava energiju kod čoveka zbog svojih vitamina i minerala. Šaka kikirikija dnevno može sprečiti kamenje u žuči, čak se ovaj moćni orašasti plod koji sadrži polifenolni antioksidant bori protiv kancerogenih nitrozamina, a visok nivo betasitosterola sprečava rast tumora. Kikiriki koji je pun serotonina uspešno se bori protiv depresije, al i poboljšava pamćenje. Čini kožu sjajnom i zategnutom, sprečava Alchajmerovu bolest, gubitak kose, bore, starenje itd. 

 Ima mnogo stvari u kojima kikiriki blagotvorno deluje na organizam koje nismo naveli, ali u jedno smo sigurni da je ovo zaista plod koji čini čuda. Ali pazite! Ni u čemu ne treba preterivati, pa tako ni u kikirikiju, iako je, znam, “zarazan” i teško je zaustaviti se na samo jednoj šaci.

 

Autor: Anđela Petrić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *