IGRAČ IZ SENKE ILI IPAK GLAVNI IGRAČ – STANE DOLANAC

Društvo

Stane Dolanac rođen je 16. novembra 1925. godine u Sloveniji. Školu je završio u Ljubljani i Gracu, dok fakultet završava nakon rata u Zagrebu.

 Nakon završenih studija Stane započinje s karijerom oficira kontraobaveštajne službe. On postaje direktor više škole političkih nauka u Ljubljani, a tada završava sa svojojm oficirskom karjerom. Prelomna godina u Stanetovom životu bila je 1969. kada na IX Kongresu SKJ postaje član izvršnog biroa CK SKJ. Njegova stvarnost postaje bavljenje partijskom politikom. Bio je sekretar punih devet godina, iako je tadašnji mandat trajao svega godinu dana. Počinje sve više da se viđa sa Titom, i provlačen je kroz medije kao „drugi čovek Jugoslavije, odmah iza Tita“. Nekome bi bila čast da je drugi čovek u jednoj moćnoj državi, ali nekome, ne Stanetu Dolancu. Izjedalo ga je to što je samo u Titovoj senci i vremenom je pokušavao da iz nje i izađe, što je primetila Titova žena, Jovanka. Jovanka nije krila mržnju prema Dolancu.  Poslednjih godina Titovog života pričalo se da on uopšte nije vladao, već da je državom upravljao, upravo, Dolanac. 

Za Dolanca govore da je bio čovek koga se čitav svet plašio, pa i sam Josif Broz Tito. Arkanu je on bio jedna vrsta uzora i zaštitnika. Iz političkog života povukao se 1983. godine zbog bolesti.

Stane Dolanac umro je u 74 godini od posledice moždanog udara, na današnji dan, 13. decembra 1999. godine u Ljubljani. Sahranjen je u selu Gozd Martuljek u blizini Kranjske Gore u kom je i proveo poslednje godine svog života.

 

Autor: Anđela Petrić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *