DVE DECENIJE OD ČUVENE REČENICE – TI SI ČAROBNJAK HARI!

Kultura

Ekranizacija romana fantastike o Hari Poteru, kojeg je stvorila književnica Dž. K. Rouling, za jako kratak vremenski period osvojila je svet. Život Hari Potera pratila je kako mlađa tako i starija publika. Možemo reći da je svaku sledeću ekranizaciju željno isčekivala posebno publika koja je bila sličnih godina kao i fantastičan trio mladih čarobnjaka u filmu. 

Prvi film o mladom čarobnjaku Hariju snimljen je, pre dve decenije, 2001. godine u režiji Kristofera Kalambusa. Film je imao tri nominacije za Oskara i zaradio je preko 974 miliona dolara u toku prvog prikazivanja. Smatra se, čak, da je ovaj film posle Titanika najuspešniji ikada. Ekranizacija ovog romana ima sedam nastavaka, a poslednji je izašao deset godina nakon prve ekranizacije i naslovljen je Hari Poter i relikvije Smrti: Drugi deo. Ali i nakon svih serijala nije kraj, čarobnjak nastavlja da živi. Napravljeni su filmovi koji se bave događajima pre samog rođenja Hari Potera. Osim fantastičnog trija glavne uloge tumačili su i – Ričard Haris, Robi Koltrejn, Megi Smit, Ijan Harti i mnogi drugi.

Glavnu ulogu, Hari Potera, u filmu tumačio je Danijel Redklif. Sa samo 12 godina dostigao je veliku slavu i prepoznatljivost. Hermionu Grejndžer tumačila je, tada najmlađa među celom ekipom, jedanaestogodišnjakinja Ema Voston, a simpatičnog nestašnog dečaka Rona glumio je Rupert Grint.

Iznenađujuće je to da ćemo opet moći videti ekipu iz filma Hari Poter na okupu. Naime, napravljen je specijal pod nazivom Hari Poter: Povratak u Hogvorts koji će se premijerno prikazivati 1. januara 2022. na HBO Max kanalu. Uživajte!

 

Autor: Anđela Petrić

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *