Zašto su žene podložnije alkoholu od muškaraca?

Društvo

Kokteli, vina, likeri – prvi izbori pića kada žene danas uđu u kafanu. I ne smo u kafanu, već nekad i u kafić preko dana. Gotovo da ne možemo da pustimo seriju ili film, a da ne naletimo na scenu gde žena sedi sama u dnevnoj sobi i ispija piće. 

Iako je ispijanje alkohola uvek bilo rezervisano za muškarce, dok ženama to “nije priličilo“, čini se da se ta slika sada menja. Sve je više žena koje piju alkohol. Istraživanja nam govore da je odnos muškaraca i žena koji piju sada skoro 4:1, a ranije je bio 8:1. Da li su hedonostički pogled na opijanje i romantizacija alkohola na malim ekranima zaslužni za ovakvu statistiku ili postoji dublji razlog? 

Alkoholizam

Istraživanja su pokazala da se iza žena koje često konzumiraju alkohol uglavnom krije depresija. Depresija u kombinaciji sa nezadovoljstvom, nesigurnošću u sebe, partnera, brak pogodno je tlo za loše navike – u ovom slučaju alkohol. Koji još mogu biti okidači za ženski alkoholizam? 

Na nastanak alkoholizma kod žena utiču faktori koje možemo svrstati u tri kategorije: individualni, socio-kulturni i porodični faktori. 

Individualni su nesigurnost, nezadovoljstvo, usamljenost, stres, nisko samopouzdanje. Ovde možemo uključiti i stres izazvan menstrualnim ciklusom ili izostankom istog. Socio-kulturni fakori se odnose na opšte prihvatanje da žene piju alkohol. To više nije tabu tema kao nekada. Emancipacija žena i njihova novčana nezavisnost doveli su do toga da žene mogu da piju kad god žele. Porodični faktori se odnose na nezadovoljstvo brakom, mužem. Okidači ovde mogu biti i trudnoća, pobačaj, razvod, smrt partnera, odlazak dece iz doma (sindrom praznog gnezda)…  

Da li su žene podložnije alkoholu?

Stručnjaci su upoređivali muške i ženske navike kada je pijenje alkohola u pitanju i došli su do zanimljivih zaključaka. Muškarci češće piju sa društvom po kafanama, dok žene češće praktikuju da piju dok su same kod kuće. Muškarci počinju da piju ranije, dok se kod žena problem sa alkoholom javlja u poznijim godinama. Nesreća je i u tome što je žensko telo podložnije alkoholu i duže se nalazi u alkoholisanom stanju. Ukoliko muškarac i žena iste težine popiju istu količinu alkohola – žena će biti u težem stanju. Zašto je to tako? Jedna teorija tvrdi da estrogen pojačava štetno dejstvo alkohola. Drugi tvrde da žensko telo ima više masti, a alkohol ne može dobro da cirkuliše kroz masno tkivo jer je ono slabo prokrvljeno, pa odmah “udara“ u glavu. 

Posledice

Alkohol kod žena smanjuje plodnost i povećava rizik od raka dojke. Kod čak 10% žena kod kojih je dijagnostikovan rak, može se reći da je uzrok alkohol. U Nemačkoj je objavljena studija po kojoj je smrtnost žena koje imaju problem sa alkoholom duplo veća nego smrtnost muškaraca. Takođe je smrtnost žena koje piju alkohol četiri puta veća veća nego smrtnost žena istih godina koje ne konzumiraju alkohol. Naučnici nisu još uvek dokučili zašto je to tako, međutim svi se slažu da alkohol ima razorniji uticaj na žene. 

Kako društvo gleda na žene koje piju?

Iako je svet danas zvanično mnogo liberalniji prema ženama, kada je alkoholizam u pitanju – povlači se linija. Žena je ta koja treba da vodi računa o ugledu, porodici, mužu deci – ovo shvatanje nikako ne može da uključi žensko alkoholisanje. Ono je strogo rezervisano za muškarce. Međutim, šta se dešava kada je žena alkoholičar? 

Porodici prvo treba dosta dugo da prizna problem, jer muž i deca imaju poteškoće da prihvate narušen model uzorne majke, žene i supruge. Iz tog razloga okreću glavu, a neretko i kriju problem od drugih. Bračni partner ne preuzima ženine obaveze i odgovornosti, kao što bi bio slučaj da je obrnuto, da je muškarac alkoholičar. Od žene se i dalje očekuje da obavlja sve obaveze, dok se muškarac najčešće povlači iz kuće, a obaveze padaju na decu ili roditelje. 

Još jedna stvar koja otežava ženski alkoholizam je taj što su žene fiziološki osetljivije pa se kod njih mnogo brže javljaju fizičke i psihičke posledice. Dodajmo da žene uz alkohol često piju i tablete, pa ni ne čudi što je smrtnost žena zbog alkohola veća. 

Autor: Marija Matković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *