Žensko si, rodis i onda umreš-Nečista krv-Greh predaka

Kultura

Film ,,Nečista krv-Greh predaka” je zasnovan na delima Bore Stankovića i govori o propasti stare srpske gazdinske porodice kroz koju paralelno prati slabljenje Osmanske imperije i stvaranje mlade srpske kneževine u periodu tokom 19. veka.

Radnja filma reditelja Milutina Petrovica „Nečista krv -Greh predaka” se dešava pre Sofkinog rođenja i prati priču o njenom dedi Hadži Trifunu, uglednom srpskom trgovcu, koji pokušava da očuva mir sa turskim vlastima, ali i održi svoj ugled i uticaj u Vranju, važnoj turskoj varošici u blizini granice sa oslobođenom Srbijom. Dok Trifun priprema dva sina da ga naslede na poziciji vođe među srpskim narodom, muke mu stvaraju ne samo moćni turski begovi nego i sama njegova porodica. Trifun donosi niz teških odluka koje će kasnije uticati na njegove potomke, junake iz romana „Nečista krv”.

Fantastičnu glumačku podelu predvode Dragan Bjelogrlić, Anđela Jovanović, Katarina Radivojević, Feđa Štukan, Tim Sejfi, Nela Mihailović, Marko Grabež, Aleksandar Ristoski, Nedim Nezirović, Dejan Bućin, Teodora Dragićević, MIlica Gojković, Vaja Dujović i Nikola Vujović.

Milena Marković uradila je adaptaciju davno izgubljenog scenarija  čuvenog sineaste Vojislava Voje Nanovića, dok je za scenografiju bio zadužen Milenko Jeremić, koji je sa svojim timom za potrebe filma izgradio rekonstrukciju Vranja iz 19. veka. Veličanstvene kostime epohe kreirala kostimografkinja Marina Medenica.

Neki od komentara na film, koji će uskoro postati serija je: ,, Retko kad nam se desi da se na domaćem filmu spoji period neke epohe, priča o istorijskim događajima povezana sa intimnim porodičnim intrigama, western koji se sudara sa sapunicom, i da je u osnovi svega priča vezana za domaću književnost koju svi smo čitali kao lektiru. Međutim, kao kod one stare o babicama i kilavom detetu, tako i „Nečista krv – Greh predaka“ od velikog htenja i želje ostavlja poseban utisak.” 

Mnogi smatraju da je film težak, u smislu da postoje određene scene na koje čovek ne može da ostane imun. Prevara, bol, patnja, ljubav sve su to glavne teme ovog filma. Jedna od najemotivnijih trenutaka u filmu navodi se, rečenica koju izgovara Hadži-Trifunova supruga, Nela Mihajlovic ,,Žensko si, rodiš i onda umreš.”

Autor: Marija Božić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *