Lepota žene i njeno prokletsvo koje nosi

Društvo

,,Lepota je misteriozna, ali i užasna. Božansko i đavolje se tu bore, a poprište borbe je ljudsko srce” reči su Fjodora Mihajloviča Dostojevskog. Zaista, u mnogim svetskim delima, lepota je prikazana i kao bogatstvo i kao nesreća, problem pojedinca i društva oko njega.  Da li lepota žene ume da bude prokleta?

Prokleta lepota je vizelni doživljaj žene koji je po pravilu koban. Prokletstvo se iskazuje na razne načine; ukoliko žena poseduje ovu lepotu, njoj sledi odbačenost, ljubomora, pa čak i mržnja drugih žena, a za muškarca koji se zaljubi u istu… Kobno tj. opasno je sve, posebno zbog toga što ga ništa neće udaljiti od nje, čak i kada je svestan u šta se upušta.

Psiholozi su odlučili da istraže pitanje ženske lepote i došli su do prilično čudnog zaključka, atraktivan izgled komplikuje život. U očima poslodavaca, lepa žena je kao slika iz sjajnog časopisa. Ugodno je diviti joj se, ali ne možete je shvatiti ozbiljno. Postoji sumnja da je u stanju da reši složene probleme i razvije strategije. Takođe, određena grupa muškaraca smatra da izuzetno lepe žene mogu biti sklone prevari partnera.

Bitno je dodati da su lepe žene jos od davnina imale probleme zbog lepote. 

Drama ,,Koštana” i roman ,,Nečista krv” Borisava Stankovića i pripovetku ,,Zapis o darovima moje rođake Marije” Momčila Nastasijevića, su neki od primera kako lepota ume da bude prokletstvo. 

U delu ,,Koštana”, govori se o nestvarnoj lepoti devojke Koštane. Varošani su, privučeni njenim izgledom i pesmom, dane i noći provodili pored nje, ostavljajući iza sebe svoje porodice. Iako poštena i bez loših namera, Koštana je bila uzrok patnje mnogih žena, majki i drugih članova familije onih koji su omađijani njenom lepotom. Mnogi je nisu želeli u blizini.

Zatim, Sofka iz dela ,,Nečista krv” bila je devojka svesna svoje lepote. Smatrala je da se nikada neće udati, jer nema osobe koja je dovoljno dobra za nju. Zbog svoga izgleda, stekla je mišljenje da joj niko nije ravan i počela da sanjari. Često se osamljivala i provodila vreme maštajući o svom idealnom muškarcu koga nikada neće naći. Njena lepota postala je njeno prokletstvo.  

U pripoveci ,,Zapis o darovima moje rođake Marije”, takođe vidimo pomenuti motiv. Marija je bila prelepa devojka koja je postala uobražena onog trena kada je videla sebe u ogledalu. Razni momci, i oženjeni i neoženjeni, želeli su da budu sa njom i činili svakakve loše stvari zbog žudnje. Kao i Sofka, smatrala je da je niko od njih nije dovoljno vredan.

Koštanu, Sofku i Mariju povezuje upravo prokleta lepota koja ih je upropastila. Sofka i Marija bile su žrtve egoizma, dok je Koštana najviše propatila zbog tuđe zaljubljenosti. Međutim, suštinski uzrok problema svake devojke bio je čaroban izgled.  

Kako je književno prikazana prokleta lepota, tako je i u današnjem svetu mnogo primera koje dokazuju isto. Mnoge žene svesne svoje lepote, ne dozoljavaju drugima da im priđu, jer su svesne svojih vrednosti, i to je veliki problem današnjice. Božanstveni ženski izgled koji privlači, ali i truje sigurno će još dugo biti tema o kojoj će se diskutovati.

Autor: Marija Božić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *