DRŽAVNI PRAZNIK KOJI SE SLAVIO DO 2002. GODINE – DAN KADA JE JUGOSLAVIJA PROGLAŠENA ZA REPUBLIKU

Politika

Dan republike slavio se od Drugog svetskog rata, 29. novembra kada je održano Drugo zasedanje AVNOJ-a (antifašističko veće narodnog oslobođenja Jugoslavije) 1943. godine u Jajcu. AVNOJ dodeljuje, Josifu Brozu Titu, titulu – maršal Jugoslavije. Od 1997. slavi se u znak sećanja na 1945. kada je Jugoslavija prestala da bude monarhija, a dobila zvanje republike. Kada je Jugoslavija dobila zvanje Savezne republike, praznik se ipak, po navici, proslavljao iako ta država više nije postojala. Kako se država raspala, tako i Dan republike prestaje da se slavi.

Pored Dana republike, SFRJ, proslavljao je i sledeće državne praznike: 1. i 2. januar, tačnije, Novu godinu, 1. i 2. maj – Praznik rada, 9. maj – Dan pobede nad fašizmom, i 4. jul – Dan boraca.

U državi je ovaj datum imao posebnu vrednost za narod, tako da su se na taj dan otvarale fabrike i škole i sve značajne institucije, uopšte. Pojedinci su ovaj praznik proslavljali radi političkog zalaganja, drugi su jedva čekali slobodne dane da bi otputovali i na taj nači proslavili Dan republike, a imamo i one koji su ovaj dan odvojili za spremanje zimnice i klanje svinja.                       Dan republike SFRJ slavio se dva dana, 29. i 30. novembra.Ukinut je 14. novembra 2002. godine odlukom Savezne skupštine. Danas Srbija ima četiri državna praznika – 1. januar – Novu godinu, Sretenje – Dan ržavnosti koji se proslavlja 15. i 16. februara i 11. novembar – Dan primirja u Prvom svetskom ratu. 

S ovim državnim praznikom,2001. godine zatvara se jedno istorijsko poglavlje, kojeg se jugonostalgičari rado sećaju.

Autor: Anđela Petrić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *