KASTRO I MARADONA- PRIJATELJI DO GROBA

Društvo

Dijego Armando Maradona rođen je 30. oktobra 1960. godine u Argentini.

Maradona je bio čuveni argentinski fudbaler i fudbalski trener. Život mu je bio turbolentan, jednom rečju bio je čovek koji je živeo svaki dan kao da je poslednji što je njegovo zdravlje najbolje osetilo. Maradona je imao šest brakova i osmoro dece. Igrao je fudbal za Barselonu, Napoli i Boca Juniors. Ostaće upamćen po legendarnom golu, koji je dao rukom, protiv Engleza na Svetskom Prvenstvu 1986.

Kada je na Kubi lečio zavisnost od droge upoznao je prijatelja čije su se sudbine duboko ispreplitale. Prijatelj mu je bio Fidel Alehandro Kastro Ruz. Fidel je rođen 13. avgusta 1926. godine na kubi. Bio je kubanski revolucionar, generalni sekretar Komunističke partije Kube i predsednik i premijer Kube. Maradona je obožavao Fidela, govorio je kako je on Bog, kako mu je drugi otac i kako on nije komunista, ali je Fidelista. Veliko poštovanje su imali jedno prema drugome, zaista su se voleli i bili veoma dobri prijatelji. Čak je i Kastrov sin predložio da mu pomogne oko lekova i lečenja uopšte kada se Maradona razboleo, ali, nažalost, nije bilo vremena za ponovni odlazak na Kubu. 

Osim nezaboravnih noći sa Kubankama, o kojima se pričalo, Maradona i Kastro imaju još nešto zajedničko – datum smrti. Maradona je umro na današnji dan, 25. novembra prošle ,2020. godine, a Kastro samo par godina pre njega, 2016, takođe 25. novembra. Možda se po tim slučajnostima najbolje može videti kakvi su bili prijatelji i koliko su se voleli, skoro pa kao otac i sin.

 

Autor:Anđela Petrić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *