Milan Basta heroj Jugoslavije

Društvo

Milan Bašta bio je jugoslavenski general Drugog svetskog rata, član Partizanskog pokreta i publicista. Hrvatski Srbin, rođen je 1. marta 1921. u Kurjaku, selu u Lici – regiji u današnjoj Hrvatskoj. 

Gimnaziju je pohađao u Zagrebu, Hrvatskoj , gde se pridružio ,,Savezu komunističke omladine Jugoslavije”, a 1941. godine postao je član Komunističke partije Hrvatske. Nakon pridruživanja jugoslavenskim partizanima, aktivno je učestvovao u pripremi pobune protiv nemačkog okupatora.

U Jugoslaviji imenovan je političkim komesarom bojne “Krbava”. Takođe je bio šef političkog odeljenja 20. divizije i 12. vojvođanske brigade.

Na kraju Drugog svetskog rata , naime u maju 1945. general Bašta progonio je i zarobio u Bleiburgu , u Austriji povlačenje hrvatskih oružanih snaga Nezavisne Države Hrvatske (NDH) . Zajedno sa svojim partizanskim suborcem Ivanom Kovačićem-Efenkom, Bašta je učestvovao u pregovorima na Bleiburgu o predaji Hrvatskih oružanih snaga u kojima su predstavnici britanske vojske predvođeni brigadirom(najviši oficirski čin) Patrikom TD Skotom iz 38. (Irska) pešačka brigada , učestvovala je kao treća strana.

General Milan Bašta, čovek koji je prihvatio ustašku predaju na Bleiburgu, je na jednom istorijskom savetovanju 1985-te u povodu 40-godišnjice završnih borbi ,,NOV” za oslobođenje od okupacije, tvrdio da je od 114 hiljada zarobljenih ustaških vojnika njih 96 % pušteno kućama, i potom iz civilstva, po potrebi i proceni, suđeno za krivična dela kolaboracije. Drugim rečima, streljanja po pokretnim vojnim sudovima ili  presudama partizanskih komandanata dohvatilo je možda, po njegovoj proceni, oko pet hiljada ustaških vojnika. Isto tako, priznati partizanski gubici u dodatnih nedelju dana ratovanja su bilo oko hiljadu poginulih partizana, dok je za ustaško-domobranske gubitke procena bila oko 4-5 hiljada poginulih u borbi. 

Nakon rata, Bašta je diplomirao na Višoj vojnoj akademiji Jugoslavenske narodne armije . Objavio je nekoliko knjiga o Drugom svetskom ratu. Za knjigu ,,Rat je završen 7 dana kasnije” a 1976. godine nagrađen je nagradom „4. Jul“. Milan Bašta takođe je nagrađivan s nekoliko medalja. Bio je član Veća Socijalističke Republike Hrvatske.

 

General Milan Bašta bio je blizak prijatelj Jovanke Broz , supruge jugoslavenskog vođe i predsednika, Josipa Broz Tita .

 

Milan Bašta umro je 4. decembra 2007. u Beogradu , u  86 godini.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *