NA DANAŠNJI DAN UMRO JE MUZIČKI GENIJE KOJI JE SE PROSLAVIO TEK NAKON SMRTI – FRANC PETER ŠUBERT

Društvo

Franc Peter Šubert rođen je 31. januara 1797. godine u Beču, gde je proveo i ostatak svog, ne tako dugog života.

Šubertovi roditelji, Franc Teodor Šubert i Marija Elizabeta Katarina imali su trinastoro dece, od kojih je preživelo, nažalost, samo petoro. Otac mu je bio učitelj od koga je naučio prve osnove muzike. U sedmoj godini života, otac ga uči da svira violinu, a brat tehnike sviranja na klaviru. Zvanični učitelj muzike bio mu je Mihel Holzer koji je svirao orgulje u obližnjoj crkvi. Njegov otac i braća napravili su porodični muzički kvartet, gde je Šubert svirao violu. Iako ga je otac podučavao i voleo da svira sa njim i sa svojim sinovima uopšte, nije se radovao što se Šubert celim svojim bićem posvetio muzici jer je znao da mu do neće doneti neku zaradu. Osim izuzetnog talenta za sviranje, Šubert je imao i jako lep glas. Pevao je solo deonice u crkvenom horu, a o muzici još više saznaje od Antonija Solijerija. Zahvaljujući horskoj stipendiji školovao se na carskoj bogosloviji.

Sa šesnaest godina piše svoju prvu simfoniju. Vrlo kratko je radio u školi kao učitelj, učio je decu da čitaju i pišu, obrađivao je razne nauke sa njima, ali nije bio srećan jer je jedina njegova ljubav bilo komponovanje, sviranje, pevanje i sve vezano za muziku. Najviše je komponovao dela kamerne muzike, solo pesme, liturgijska horska dela, kompozicije za klavir i simfonije.

Franc Perer Šubert umro je na današnji dan, 19. novembra 1828, u 31. godini života. Iako je živeo vrlo kratko, iza sebe je ostavio brojna dela. Naime, komponovao je čak 998 muzičkih dela, a među najpoznatijim delima su: „Lepa mlinarica“, „Zimsko putovanje“, „Labudova pesma“, „Sedam u c-moli“, „Osam u h-molu“ – koja je poznatija kao „Nedovršena“, „Muzički trenuci“ i mnoga druga.

 

Autor: Anđela Petrić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *