NA DANAŠNJI DAN ROĐEN JE PESNIK KOJI SE BORIO PUŠKOM I PEROM PROTIV FAŠIZMA I MRAKA- JOVAN POPOVIĆ

Društvo

Jovan Popović, rođen je u Velikoj Kikindi na današnji dan, 18. novembra 1905. godine. Roditelji su mu bili apotekari, otac Stanislav i majka Desanka. 

Niže razrede pohađao je na Nemačkom i Mađarskom jeziku, a gimnaziju završava 1923. na Srpskom jeziku. Nakon završene gimnazije, Jovan, upisuje Filozofski fakultet u Beogradu, a uporedo studira i književnost. Nakon majčine smrti, zapošljava se u porodičnoj apoteci da bi prehranio porodicu. U tom trenutku piše svoje prvo delo „Hadžija večnosti“. Godinu dana kasnije, 1926, objavljuje zbirku pesama „Ples nad prazninom“. 1929. objavljuje svoju drugu zbirku „Knjigu drugova“ zbog koje je i završio u zatvoru. Naime, biva optužen na osnovu Zakona o zaštiti državne bezbednosti i poretka. Okružni sud u Velikoj Kikindi donosi odluku da, Jovana Popovića, pusti na slobodu 1930. Kada je izašao iz zatvora, u kom je bio godinu dana, odlučuje da se preseli u Beograd. Prešavši u Beograd, zapošljava se u knjižari „Nolit“ kao urednik lista „Stožer“ u kojem je objavio svoju zbirku „Reda mora da bude“. 

  1. godine bio je učesnik aprilskog rata. Odlazi u partizane u Posavski partizanski odred gde uređuje časopis „Posavski partizan“ i počinje sa pisanjem svog čuvenog dela „Istinite legende“ koje objavljuje u listu „Slobodna Vojvodina“ 1944. godine. Jovan Popović je radio i sarađivao sa časopisima i redakcijama književnih novina „Naša književnost“, čiji je bio glavni urednik i na taj način objavljuje dopunjeno izdanje „Istinitih legendi“.

Jovan Popović, umire 13. februara 1942, usled teške bolesti, veoma mlad, u svojoj 47. godini života. 

 

Autor: Anđela Petrić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *