NA DANAŠNJI DAN UPOKOJEN JE PATRIJARH SRPSKI GOSPODIN PAVLE

Društvo

Gojko Stojčević, rođen je 11. septembra 1914. godine u selu Kućanci kod donjeg Miholjca u Slavoniji.

Završava nižu gimnaziju u Tuzli, a višu Bogoslovsku gimnaziju u Sarajevu. Zatim upisuje Medicinski fakultet u Beogradu, na kojem studira svega dve godine shvativši prema kojoj profesiji gaji najveću ljubav i koji je zapravo njegov poziv. Završio je Bogoslovski fakultet u Beogradu. 

Radio je fizički teške poslove kako bi se mogao izdržavati za vreme Drugog svetskog rata, kada su glad i bezparica, kao i smrt bile sastavni deo života. Po preporuci školskog druga, Jeromonaha Jeliseja, zapošljava se kao veroučitelj i vaspitač u Domu za decu izbeglu iz Bosne. Dom se nalazio u Banji Koviljači. Te 1944. godine pada u bolničku postelju i svim svojim bićem se bori protiv Tuberkuloze. Do 1946. boravi u manastiru Vujan, gde se i izlečio od opake bolesti. 

  1. Gojko se zamonašio u manastiru Blagoveštenje, u Ovčarsko-kablarskoj klisuri i dobija monaško ime Pavle, po kome ostaje upamćen. Zvanje jeromonaha dobija 1954, protosinđela iste godine, a arhimandrit postaje 1957. godine. 1957. završava postdiplomske studije u Atini. Za episkopa raško-prizrenskog ustoličen je 1957. godine u Sabornom hramu svetog Đorđa u Prizrenu. Za 44. poglavara Srpske Pravoslavne Crkve biva izabran 1. decembra 1990. godine u Sabornij crkvi Svetog Arhangela Mihaila u Beogradu.

Patrijarh Pavle objavio je dve knjige – „Pitanja i odgovori čtecu pred proizvodstvo“ i „Devič, manastir Svetog Joanikija Devičkog“. Ovo su neki od mnogobrojnih misli i citata po kojima će,njegova presvetost, ostati upamćen i koje bi trebalo slediti da bi našli mir u duši:

„Nema čoveka bez greha, niti bez dobrog dela.“

„Pre nego počneš suditi o meni mom životu, obuj moje cipele i idi mojim putem! Prođi ulice, brda i doline! Oseti bol i sreću! Prođi godine kroz koje ja prolazim, padni preko svakog kamena koji se meni našao na putu! Ustani uvek ponovo i idi istim putem, kao što i ja radim! I tek mi onda možeš suditi.“

„ Ima velike sirotinje među našom decom, kojoj, sem para, roditelji ništa nisu mogli dati.“

Patrijarh Pavle se upokojio u Gospodu na današnji dan 2009. godine, a sahranjen je u manastiru Rakovica u Beogradu. Mnogo se pričalo o tome da li će patrijarh postati Sveti, ali sve do danas Patrijarh Pavle nije kanonizovan kao svetac.

 

Autor: Anđela Petrić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *