DANAS JE SVETSKI DAN BORBE PROTIV DIJABETESA

Društvo

Dijabetes je „tihi ubica“, u narodu poznat i kao šećerna bolest, podmukao je i ne bira ni pol ni uzrast obolelog. Najopštiji simptomi dijabetesa su pojačana žeđ, glad i učestalo mokrenje, ali kod nekih obolelih, manifestuju se i kao vrtoglavica, hladan znoj, nesvestica itd. Ti simptomi su znaci da je nivo šećera u krvi ili ekstremno visok ili ekstremno nizak. Osobe obolele od dijabetesa moraju se pridržavati higijensko-dijetetskog režima, a naročito da obrate pažnju koliko ugljenih hidrata i masti unose u organizam. Kada je reč o ugljenim hidratima ne misli se samo na slatkiše, torte i kolače već i na unos testa. Masti se, takođe, trebaju izbegavati jer se metabolišu u šećere. 

Pacjentima obolelim od dijabetesa savetuju se češći, a manji obroci. Dakle tri obroka (doručak, ručak, večera) i dve užine. Ti obroci bi trebalo da se baziraju na belančevinama i vitaminima. 

Veliki broj osoba ni ne zna da ima, u narodu poznatu, šećernu bolest, pa je po statistici, nažalost, utvrđeno da na svakog obolelog dolazi po jedna osoba koja ne zna da je bolesna od dijabetesa. Ti pacijenti bolest otkriju slučajno kada već dođe do komplikacija kao što su bolesti srca i krvnih sudova, očnih bolesti, bubrega i nervnog sistema. Šećer „napada“ ceo organizam zato je metaforički prikazan kao „tihi ubica“

Naime, dijabetes je metabolički poremećaj koji nastaje usled nedovoljnog lučenja insulina. Insulin je hormon koji je neophodan organizmu, stvara se u gušterači, tačnije, pankreasu. Postoje tri tipa dijabetesa:

  1. Tip I znači da je pacjent oboleo od rođenja, ali po nekim parametrima to nije nužno, može se i kasnije dijagnostikovati. Smatra se da je tip I najagresivniji oblik dijabetesa. 
  2. Tip II znači da je pacjent oboleo kasnije, da bolest nije urođena već stečena pogrešnim načinom života, ali i stresom. Uglavnom se dijagnostikuje kod osoba starijih od 40 godina, ali ima slučajeva gde je dijagnostikovana i kod mlađih. Naučno je dokazano da je najzastupljeniji dijabetes tipa II.
  3. Dijabetes u trudnoći znači, kako mu i ime kaže, da se dobija u trudonći. Ovaj tip sa svojim simptomima uglavnom izčezava nakom porođaja, ali 50% šanse je da žene, koje su imale dijabetes u trudnoći, u jednom trenutku dobiju dijabetes tipa II.

Danas se obeležava Svetski dan borbe protiv dijabetesa. Obeležava se svake godine 14. novembra, na rođendan Frederika Bentinga, koji je 1922. zajedno sa Čarlsom Bestom otkrio insulin. Svetski dan borbe protiv dijabetesa, formiran je da bi se digla svest koliko je to zapravo opasna bolest. Dižimo svest svakoga dana, a ne samo 14. novembra!

 

Autor: Anđela Petrić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *