Sveti kralj Milutin – zašto je crkva kanonizovala kralja?

Društvo

Danas, 12. novembra,  Srpska pravoslavna crkva obežava i slavi praznik posvećen najvećem zadužbinaru i ktitoru manastira – Stefanu Urošu II Milutinu Nemanjiću, odnosno Svetom kralju Milutinu. 

Kralj Milutin bio je kralj Srbije, i kao takav jedan od najvećih i najznačajnijih vladara u srednjem veku. Rođen je oko 1253. godine, a preminuo je 29. oktobra 1321. godine u Nerodimlju kod Uroševca, na Kosovu i Metohiji. 

Za vreme njegove vladavine, Srbija je postala velika politička sila u regionu. Pametno je sklapao saveze zbog napada na susedne države, a bio je i meta jakih saveza okolnih država. Tokom njegove skoro četrdestogodišnje vladavine Srbiji je priključen severni deo današnje Albanije i veći deo današnje Makedonije. Uspešno je vodio ratove protiv Bugara, od kojih je trajno osvojio Braničevo sa Kučevom. Sigurnost osvojenih teritorija je osiguravao brakovima, pa ne čudi činjenica da se ženio čak 5 puta. Na skroman srpski dvor je uveo raskošan vizantijski protokol, kao i ceremonije i titule. 

Sveti kralj Milutin bio je veliki zadužbinar i ktitor, i za vreme svoje vladavine podigao je čak 42 crkve, više nego svi ostali Nemanjići zajedno. Prema verovanju, kada je postao kralj zavetovao se Bogu da će sagraditi onoliko crkava koliko bude vladao. To je i uradio. Crkve je podigao ne samo u Srbiji već i u Solunu, Sofiji, Carigradu, Jerusalimu i na Svetoj Gori. 

Upravo zbog njegovog neverovatnog doprinosa u doniranju i gradnji, Srpska pravoslavna crkva ga je kanonizovala 1324. dve i po godine nakon njegove smrti, kao Svetog kralja. 

Prema verovanju, za sreću, na današnji dan treba izgovoriti molitvu: 

“Na zemlji si svom dušom zavoleo Hrista i Njegove si zapovesti sačuvao. Kao reka si bogato napojio siromašne milosrđem, sačuvavši svoj narod. I grob sa tvojim moštima mirisna isceljenja svima podaje: Zato te molimo, Sveti Milutine, isprosi dušama našim veliku milost.“ 

Autor:Marija Matković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *