Mitrovdan – danas ne smete grditi malu decu, a evo i zašto

Društvo

Na današnji dan, 8. novembra, Srpska pravoslavna crkva slavi Dan Svetog velikomučenika Dimitrija, u narodu poznatog kao Mitrovdan i ovaj dan se u kalendaru obeležava crvenim slovom. Ovo je veoma rasprostranjena slava u našem narodu, pa je po broju domaćinstava koji je slave na petom mestu u Srbiji. 

Mitrovdan se takođe označava i kao hajdučki rastanak, doba godine kada se hajduci rastaju pred zimu, kao i doba godine kad zima počinje. Ovaj dan je takođe i dan održavanja zavetine u mnogim mestima. 

Dimitrije Solunski rođen je u Solunu u 3. veku pre nove ere, gde je postavljen na očevo mesto za vojvodu. Zadatak mu je bio da progoni hrišćane, međutim, on je odabrao da ih štiti. Zbog toga je bio osuđen, pa su ga početkom 4. veka rimski vojnici kopljima izboli na smrt. Solunski hrišćani su odlučili da ga sahrane tajno, a na mestu njegovog groba je kasnije podignuta crkva i on je proglašen zaštitnikom Soluna. U Rusiji se slavi kao najveći praznik i proglašen je zaštitnikom Sibira. 

U Srbiji mu je posvećeno više od 120 hramova, uključujući i crkvu u Pećkoj Patrijaršiji, kao i kapelu u manastiru Visoki Dečani. Sremska Mitrovica ga naročito proslavlja. Na njenom grbu se nalazi još od 1388. Godine. 

Koji su običaji?

U našem narodu vlada verovanje da uoči Mitrovdana i Đurđevdana svi treba da budu kod svoje kuće, ko ne bude, za njega se smatra da će cele godine noći provoditi po tuđim kućama. Običaj je da se na ovaj dan otpuštaju sluge kojima je istekao ugovor, i traže nove. 

Ukoliko na Mitrovdan padne sneg, kaže se da je Sveti Dimitrije došao na belom konju, i veruje se da će se sneg zadržati sve do aprila. Ukoliko je oblačno, čeka nas topla zima, a ako je kojim slučajem vedro – zima će biti oštra. 

Još jedno verovanje vezano za ovaj veliki praznk je i da ne treba grditi i kuditi malu decu, ma koliko ona bila nestašna jer to znači da će biti nestašna tokom cele godine. 

Seljaci u Šumadiji na Mitrovdan u svaki deo sobe stavljaju oblutak ne bi li se zaštitili od miševa, a žene na ovaj dan ne smeju da diraju vreteno, makaze i češljeve. 

Autor: Marija Matković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *