PRVA SRPSKA ŽENA LEKAR – DRAGA LJOCIĆ

Društvo

Draga Ljocić rođena je 22. februara 1855. godine u Šapcu.

U to vreme zvanje lekara imali su samo muškarci, međutim krajem XIX veka zvanje lekara dobija jedna žena – Draga Ljocić. Medicinu je studirala u Cirihu, kao jedina žena student medicine u to vreme. Kad je počeo srpsko-turski rat, Draga, napušta studije, pridružuje se srpskoj vojsci i radi kao bolničarka. Nakon ratova vraća se u Cirih i završava studije. 

Osnovala je „Kolo srpskih sestara“ i činila brojna dobra dela, ali je nailazila stalno samo na podsmeh i nepravdu tadašnje Srbije. Niko nije imao poverenja da lečenje ljudskih života poveri jednoj ženi.

Čak i posle fakulteta imala je ispite od strane brojnih poznatih i značajnih imena zdravstva tog vremena. Iako je sve njihove testove položila sa odličnim uspehom, za nju nije bilo mesta u državnoj službi. Radila je kao privatni lekar.

Bila je veliki borac za žensku ravnopravnost, zahtevala je da žene dobiju pravo glasa. Osim što je bila prva žena lekar u Srbiji, a četvrta u Evropi, ona je bila i prva srpska feministkinja i sufražetkinja. Jedna od najzanimljivijih žena nove moderne istorije.

Učestvovala je u svim ratovima koje je Srbija vodila od 1876. do 1915 god.

Udata je bila za Rašu Miloševića i sa njim je imala pet kćeri, a jedna od njih sledi majku i završava medicinu u Cirihu.

Draga Ljočić je u istoriji srpske medicine zapamćena kao velika dobrotvorka i kao osoba koja često besplatno lečila decu, naročito devojčice, pošto je imala uvid u zdravstveno stanje učenica u ženskim školama. Ona je zajedno sa doktorom Lazom Lazarevićem besplatno lečila devojčice iz Ženske radničke škole.

Draga Ljocić umire u 71 godini, na današnji dan 1926. u Beogradu, a sahranjena je na Novom groblju u Beogradu, takođe.

 

Autor: Anđela Petrić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *