Na današnji dan, umro je najveći umetnik bivše Jugoslavije- Milan Mladenović

Kultura

Frontmen, tekstopisac i gitarista grupe „EKV“ i verovatno jedan od najvećih umetnika bivše Jugoslavije, Milan Mladenović preminuo je na današnji dan pre 26 godina. 

Rođen je 21. septembra 1958. godine u Zagrebu, od oca Spase , koji je bio vojno lice i majke Danice. U šestoj godini se sa porodicom seli u Sarajevo, gde je živeo narednih nekoliko godina, da bi se kao tinejdžer sa porodicom preselio u Beograd. 

Krajem sedamdesetih godina, zajedno sa školskim drugom Dragomirom Mihailovićem Gagijem, osniva svoj prvi bend – Limunovo drvo.  Nakon prvih ozbiljnijih uspeha sedamdesetih godina u bendu, tokom 1981. godine izlazi jedini album Šarla „Bistriji ili tuplji čovek biva kad…“, koji i danas važi za jednu od najboljih i najuticajniji albuma domaćeg rokenrola

Krajem te iste 1981. Mladenović formira bend „Katarina II“ sa prijateljima i muzičarima iz prethodno navedenih grupa. U toj postavi grupa 1984. godine izdaje album „Katarina II“ na kojem se nalaze čuvene numere „Aut“, „Jesen“, „Radostan dan“, „Treba da se čisti“, „Ja znam“ i druge. Većinu tekstova na debi ploči radio je Milan Mladenović. Mladenović je insistirao da se numere EKV-a ne uzimaju kao poezija i da se ne odvajaju od muzike.

„Ti si sav moj bol“najveći hit jugoslovenske rok scene

Album iz 1986. godine „S vetrom uz lice“, na kojem se nalazi vjerovatno najpoznatija pjesma grupe „Ti si sav moj bol“, lansirala je grupu na sam vrh jugoslovenske rok scene, gde je sa Mladenovićem kao vođom ostala sve do 1994. godine, izdajući seriju uspešnih albuma. 

Mladenoviću je teško pao raspad Jugoslavije, odlazak članova grupe u inostranstvo i to je navodio u mnogim intervjuima u tom periodu. Svoj antiratni angažman iskazao je kroz sastav „Rimtutituki“ koji su činili brojni beogradski muzičari, snimljen kao revolt na sva tadasnja desavanja. 

Odlaskom u Brazil 1994. godine, Mladenović je sa prijateljem Mitrom Suboticem Subom snimio album ,,Andjelov dah”, cije objavljivanje nazalost, nije docekao. 

Za kraj bih rekao samo to da mi ni u kom slučaju nije žao što sam sve ove godine protraćio tako neozbilnjoj stvari kao što je rokenrol, mislim da nisam mogao poštenije i iskrenije da potrošim te godine-rekao je Mladenović u intervjuu koji je objavljen 1992. Godine.

Milan Mladenović je umro usled posledice raka pankreasa, 5. novembra 1994. godine.

Autor: Marija Božić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *