Kako je osnovan Harvard?

Društvo

Harvard je, kao što je svima više ili manje poznato, privatni univerzitet smešten u Kembridžu. To je najstariji univerzitet u SAD-u. Nazvan je po svešteniku, Džonu Harvardu, koji je došao na ideju za osnivanje univerziteta, a osnovao ga je 1636. godine. Kasnije su se mnogi bunili jer ideju za osnivanje Harvarda imali su svi, tako da se danas može reći da je on utemeljivač, a ne osnivač univerziteta. Tako da je zvanični osnivač Harvarda Kolonijalno zakonodavstvo Masačusetsa.

Takođe, nikome nije najjasnije zašto se baš za njegov kip vezuje izmišljena tradicija, koja glasi, da trljanje leve cipele na kipu, kip donosi sreću. Harvardov kip krasi dvorište univerziteta, iako mnogi ne vide čemu odavanje tolike časti. Umetnik i autor zove se Daniel Chester French. On nije mogao znati kako Dzon Harvard izgledao, te je za model imao studenta, ali naravno i oko toga se vodila polemika i ostaje misterija ko je zapravo čovek koji sedi u fotelji sa knjigom na kolenu.

Harvard je univerzitet koji je uvek bio na dobrom glasu po svojim studijskim programima. Univerzitet na godišnjem nivou primi preko 20.000 studenata osnovnih, posdiplomskih i specijalističkih studija. Svi ti studenti se kasnije uspešno zapošljavaju. Harvard sadrži više fakulteta, a to su: Stomatološki fakultet, Fakultet dizajna, Teološki fakultet, Fakultet prosvete, Inženjerski fakultet, Medicinski fakultet, Poslovni fakultet i Pravni fakultet.

Kada se govori o Pravnom fakultetu, to je najstariji fakultet Harvarda. Velike dileme su se oko njegove zastave pokretale. Naime, došli su do zaključka da su tri svežnja, na zastavi zapravo grobovi jedne robovlasničke porodice. Sada je to promenjeno, a na logu piše VERITAS što znači ISTINA.

Autor: Anđela Petrić

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *